tempat menarik di pulau romania
|

13 Tempat Menarik di Pulau Romania Legend Dan Terbaik

Terletak di Eropah tengah, Romania lebih dikenali sebagai rantau Transylvania yang amat popular. Romania dikelilingi oleh Pergunungan Carpathian yang menarik untuk para pelancong. Ia boleh digambarkan dengan kecantikan semulajadi dan kekayaan budayanya. 

Terdapat sebuah pulau yang diberi nama Pulau Romania. Keadaan pantai yang indah dan bersih, ia menjadi tarikan pengunjung dari luar negara dan juga pengunjung tempatan. Berkunjung ke Romania, anda boleh singgah ke tempat menarik di Pulau Romania untuk makan angin. Jom kami kongsikan beberapa tempat menarik di Pulau Romania.

1.  Cluj-Napoca

tempat menarik di pulau romania
Imej via [maxitours]
Di rumah universiti terbesar di negara itu, Cluj-Napoca dianggap sebagai ibu kota tidak rasmi dari kawasan bersejarah Transylvania. Bandar ini yang sebelum penjajahan Rom, adalah salah satu pusat seni dan kebudayaan bagi Romania. Cluj-Napoca membangunkan sebuah patung simbolik kepada tanda menghormati seorang raja Hongaria. 

2.  Timișoara

tempat menarik di pulau romania
Imej via [britannica]
Terletak di barat Romania, Timisoara adalah salah satu bandar terbesar di negara ini sejak abad ke-13. Setelah menjadi sebahagian daripada Empayar Uthmaniyyah, tempat menarik di Pulau Romania ini adalah bandar Eropah pertama yang mempunyai lampu jalan elektrik. Bandar mundur semula selepas mengalami kerosakan akibat pengeboman semasa Perang Dunia II. 

3.  Sinaia

tempat menarik di pulau romania
Imej via [atlasobscura]
Sinaia adalah sebuah bandar peranginan gunung yang dimajukan di sekitar sebuah biara yang dinamakan untuk Gunung Sinai. Biara ini mengandungi satu salinan Bible pertama yang dicetak di Romania.

Ia adalah tapak yang popular pada hari ini dengan kehadiran para pelancong yang menikmati kembara yang sangat indah pada musim sejuk. 

Raja Charles I membina rumah musim panasnya yang dikenali sebagai Istana Peles.  Tempat menarik di Pulau Romania ini juga merupakan tarikan pelancong yang sememangnya sangat popular di sini. Pekan sangat terkenal kerana mempunyai bunga yang cantik.

4.  Brasov

tempat menarik di pulau romania
Imej via [thecrazytourist]
Terletak di pusat Romania, Brasov menawarkan segala-galanya dari kehidupan kota moden dinamik hingga ke pesona dunia lama dan pemandangan yang menarik. Dikelilingi oleh Pergunungan Carpathian, bandar ini dianggap sebagai tempat peranginan dengan kemudahan meluncur ski dan ais.

Di puncak gunung berdekatan, terdapat Gereja Hitam yang dinamakan kerana asap dari api abad ke-17 yang sangat besar menghancurkan batu-batu itu. Pelawat juga boleh bersiar-siar di Rope Street yang merupakan jalan yang sangat sempit di negara ini.

5.  Sighisoara

tempat menarik di pulau romania
Imej via [getyourguide]
Sighisoara adalah salah satu tempat terbaik untuk dikunjungi di Romania kerana bandar berdindingnya kelihatan sangat indah sekali. Pada abad ke-12, The Saxons Transylvanian telah dijemput ke sini oleh Raja Hungary untuk menyelesaikan masalah dan mempertahankan sempadan di sini.

Mereka menubuhkan sebuah bandar dagang akhirnya yang berkembang pesat. Ia kemudian dilanjutkan dan dibesarkan pada abad ke-14. Jangan lepaskan peluang bersiar-siar di sekitar tempat menarik di Pulau Romania ini.

6.  Mamaia

tempat menarik di pulau romania
Imej via [civitatis]
Terletak di Laut Hitam, Mamaia adalah resort tepi pantai yang paling popular di Romania.  Mamaia Beach mempunyai pasir pantai putih yang menakjubkan. Mamaia yang merupakan tempat menarik di Pulau Romania ini mempunyai taman air, tetapi aktivitinya amat terhad untuk kanak-kanak kecil sahaja.

7.  Bucharest

tempat menarik di pulau romania
Imej via [viator]
Bucharest adalah bandar yang menggabungkan era lama dengan yang baru. Pelawat dapat melihat bangunan yang berabad-abad lama usianya, bangunan tinggi moden, dan bangunan Komunis di blok yang sama. Untuk pengetahuan anda, bangunan yang mengagumkan ini dibina pada tahun 1984. 

8.  Sibiu

tempat menarik di pulau romania
Imej via [getyourguide]
Sibiu pernah menjadi sebahagian dari Hungary pada awal abad ke-12. Bandar ini terletak di Transylvania, kawasan  ini pernah dikaitkan dengan Vampire (Puntianak) dan termasuk Dracula. Pengunjung juga boleh melihat keindahan peninggalan tembok lama yang digunakan untuk mempertahankan bandar beratus-ratus tahun yang lalu.

9.  Istana Peles

tempat menarik di pulau romania
Imej via [wikipedia]
Istana Peles merupakan contoh luar biasa senibina Neo-Renaissance.  Ia adalah salah satu tarikan utama di negara ini. Dihiasi dengan hiasan batu hiasan, kayu, dan tingkap kaca berwarna, istana itu amat menarik dan dilihat sangat cantik. Sekali gus menambahkan lagi panorama indah terhadap pemandangan Gunung Carpathian.

Raja Carol I membina istana ini pada akhir abad ke-19 sebagai rumah musim panas untuk beliau berehat dan berlindung. Hari ini, struktur hebat ini berfungsi sebagai muzium, memaparkan koleksi karya seni, perisai dan persenjataan dari zaman terdahulu. Terdapat sebanyak 160 bilik dan taman-taman teres di dalam istana ini.

10.  Istana Kebudayaan Romania

tempat menarik di pulau romania
Imej via [flickr]
Istana Kebudayaan Romania mempunyai 298 bilik di sepanjang 390,000 kaki persegi. Bangunan ini menempatkan empat muzium. Muzium-muzium tersebut merupakan Muzium Sains dan Teknologi, Muzium Etnografi Moldavia, Muzium Seni, dan Muzium Sejarah Moldavia. 

Istana Budaya dibina di antara tahun 1906 hingga tahun 1925 ini untuk menggantikan Mahkamah Diraja Moldavia lama. Sebelum muzium-muzium itu dibangunkan, bangunan itu berfungsi sebagai Istana Pentadbiran dan Keadilan. Bangunan ini disenaraikan di Daftar Negara Monumen Bersejarah bagi Romania

11.  Istana Bran

tempat menarik di pulau romania
Imej via [wall]
Istana Bran masih lagi kukuh dan kuat malah elegan walaupun ia mula dibina dari tahun 1377.  Tempat menarik di Pulau Romania ini merupakan salah satu destinasi utama di Romania. Ini kerana persatuannya dikaitkan dengan pontianak. Istana abad pertengahan ini dikatakan Istana Dracula. 

Istana ini terletak di sempadan Transylvania dan Wallachia dan dibuka sebagai sebuah muzium yang memperlihatkan seni dan perabot. Barangan tersebut dikumpulkan oleh Queen Marie pada tahun 1920.

12.  Sarmizegetusa Regia

tempat menarik di pulau romania
Imej via [bradtguides]
Dari segi sejarah, kawasan ini adalah ibu kota era Dacian dan merupakan pusat peristiwa ketenteraan, agama, dan politik pada zaman tersebut. Kini, ia merupakan tapak sejarah purba yang tersembunyi di Pergunungan Orastie dan salah satu Tapak Warisan Dunia UNESCO di Romania.

Terletak di atas gunung dengan ketinggian 1.200 meter, kawasan bersejarah ini dipenuhi dengan reruntuhan yang berabad-abad lamanya. 

Dikelilingi oleh pemandangan alam semulajadi yang indah, Sarmizegetusa Regia adalah tempat yang tepat untuk menghabiskan waktu petang yang tenang dan indah.

13.  Sulina

tempat menarik di pulau romania
Imej via [europafm]
Jika anda sedang mencari pelabuhan memancing dan pantai yang tenang, Sulina adalah tempat yang tepat. Pekan ini adalah titik paling timur di Romania dan mungkin tempat perhentian yang paling indah.

Kebanyakan pelancong menggunakan Sulina sebagai pangkalan mereka untuk menerokai lebih jauh ke dalam delta dan di sepanjang Laut Hitam.

Itulah dia tempat menarik di Pulau Romania. Jom baca juga tempat menarik di Pulau Sentosa Singapura, tempat menarik di Pulau Songsong, tempat menarik untuk bercuti dan tempa menarik di Pulau Sipadan.

Rujukan:

  1. thecrazytourist
  2. theculturetrip
  3. touropia

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *