tempat menarik di wuhan
|

TOP 13+ Tempat Menarik Di Wuhan Terkini Untuk Percutian

Dalam dunia ini, terdapat banyak keunikan tempat menarik untuk kita lawati. Malah, dalam peta dunia ini juga terdapat beberapa buah negara yang mempunyai populasi terbesar. Salah satunya adalah negara China. Berkongsi sempadan dengan 14 buah negara, China adalah negara ke-4 terbesar di dunia dan yang paling besar di Asia.

Keluasannya yang sangat besar memerlukan negara China membuka lebih 100 bandar yang mempunyai kepadatan penduduk. Menariknya, setiap negerinya juga tidak terkecuali mempunyai tempat menarik yang dijadikan destinasi pelancongan. 

Salah satu yang terkenal untuk tempat percutian di China adalah Wuhan. Wuhan merupakan ibu kota dari Hubei yang juga adalah kota industri dan komersial. 

Dari segi industri pelancongan pula, terdapat banyak tempat menarik di Wuhan boleh anda kunjungi dan sering dijadikan tempat persinggahan bagi pelancong untuk bercuti. Jom lihat satu demi satu.

1.  Botanical Viewing Garden

tempat menarik di wuhan
Imej via [hubei]
Taman Botanical Viewing Garden ini mempunyai lebih dari 360 jenis tanaman. Tanaman tersebut dibahagikan ke dalam 13 jenis taman khusus, seperti Plum Garden, Rhododendron Garden, Cherry Blossom Garden dan banyak lagi.

Taman menarik di Wuhan ini amat sesuai untuk anda yang amat menggemari kebun dan tanaman. Area taman yang paling terkenal di Botanical Viewing Garden ini adalah Cherry Blossom garden.

 Jika anda  berkunjung ke sana ketika musim winter, maka keindahan bunga yang bermekaran akan membuatkan mata anda terbuka untuk menyaksikan keindahanya. Apatah lagi jika sudah masuk ke waktu festival di sini.

2.  Yangtze River Bridge

tempat menarik di wuhan
Imej via [chinadaily]
Masih ada lagi tempat menarik di Wuhan iaitu Yangtze River Bridge. Jambatan ini adalah jambatan pertama yang dibina di atas Sungai Yangtze.  Jambatan ini sudah dibina sejak tahun 1957 lagi setelah pembangunan dimulai pada sekitar tahun 1955.

Ia memiliki 9 lubang dan dibagi menjadi 2 tingkat. Tingkat yang lebih tinggi adalah untuk bus, manakala tingkat yang lebih rendah adalah untuk kereta api. Walaupun usia jambatan ini telah menelah berdekad lalu, jambatan ini masih utuh dan cukup kuat.

Bahkan pernah satu ketika terjadi gempa besar tahun 2008, jambatan ini tidak mendapatkan impak dan masih kekal utuh sehingga ke hari ini. Anda boleh melihat pemandangan yang indah pada malam hari di sini.

3.  Madame Tussauds

tempat menarik di wuhan
Imej via [tripadvisor]
Madame Tussauds Wuhan juga merupakan tempat modern di Wuhan, tempatnya terletak di Distrik Wichang. Tempat ini pada ketika itu adalah masih baru kerana baru dirasmikan pada tahun 2013 yang lalu.

Dengan keluasan 1.551 meter persegi, tempat menarik di Wuhan ini adalah Madame Tussauds ketiga yang ada di China.  Setelah dua sebelumnya sudah ada di Hong Kong dan Shanghai.  Terdapat juga patung lilin tokoh ternama dunia boleh anda lihat.

Anda boleh melihat banyak patung tokoh terkenal dunia yang dibuat melalui lilin, misalnya Einstain, Jay Chou, Michael Jackson, Rihanna, dan masih banyak lagi. Ada juga selebriti dari tempatan Wuhan. Semua patung dibuat mirip dengan aslinya sehingga seolah-olah pengunjung sedang melihat orangnya yang asli.

4.  Han Jie

tempat menarik di wuhan
Imej via [tripadvisor]
Jika Anda suka berbelanja besar atau mahu membeli cenderahati dari negara China, Han Jie adalah salah satu tempat berbelanja paling termurah di Guangzhou, Wuhan China. Han Jie merupakan tempat menarik di Wuhan dan sebuah kawasan yang cukup digemari oleh pelancong asing mahupun pengunjung dari tempatan sendiri. 

Tempat ini adalah sebuah pusat para peniaga untuk berniaga seperti di Malaysia kita gelarkan nya Bazaar, dimana akan ada banyak gerai penjual makanan.  Anda juga boleh menjadikan Han Jie sebagai lokasi yang terbaik untuk berbelanja di Wuhan. Ada banyak gerai yang menjual perlengkapan fashion, dari yang branded hinggalah yang murah.

And juga boleh mmlawati beberapa kafe dan makanan kaki lima di kawasan ini. Ada juga mall di Han Jie yang terkenal, iaitu mall Wan Da. Mall ini boleh dijadikan lokasi alternatif untuk anda belanja.

5.  Yelow Crane Tower

tempat menarik di wuhan
Imej via [chinaexploration]
Dalam banyak-banyak lokasi pelancongan di Wuhan, tempat menarik di Wuhan yang paling terkenal adalah Yellow Crane Tower. Tempat ini berbentuk sebuah menara, yang disebut-sebut sebagai menara paling menakjubkan dan unik di China.

Tower ini sudah berdiri megah sejak ratusan tahun yang lalu. Tepatnya dibangunkan pada tahun 223 lagi. Selain bentuknya yang unik, Bnunan brsejarah di China  ini juga memiliki daya tarikan dari segi sejarah yang ada di dalamnya itu sendiri

Menara ini memiliki ketinggian sekitar 52 meter. Mempunyai  lima tingkatan dari bangunan ini. Ia juga sudah acap kali membuat renovasi atau pengubah suaian bagi mengekalkan struktur banggunan itu sendiri. Menariknya tentang tower kuning ini adalah pemandangan alam yang indah boleh anda saksikan dari area wisata Yellow Crane Tower. Ini kerana ianya terletak di Bukit Naga.

6.  East Lake

tempat menarik di wuhan
Imej via [xinhuanet]
East Lake merupakan sebuah danau yang wajib dikunjungi ketika anda sedang berada di Wuhan. Ianya kerana lokasi ini mempunyai kawasan yang paling besar dan luas dan memiliki pemandangan yang indah.

Kelengkapan di East Lake cukup lengkap dan anda boleh menaiki kapal helikopter untuk menikmati pemandangan dari pandangan atas langit. Apatah lagi pada saat musim bbunga ini, ketika bunga-bunga di sekitarnya mulai kembang mekar.

Selain danaunya, taman di sekitar ini memang sangat indah. Ada banyak jenis bunga yang ditanam di sana. Salah satu jenis bunga yang terkenal adalah teratai. Selain itu masih ada jenis bunga lainnya seperti Cherry Blossom, Forest of the Birds, Mei Blossom, dan masih banyak lagi.

7.  Moshan Hill

tempat menarik di wuhan
Imej via [google]
Pada ketika anda masih berada di kawasan East Lake, tempat tarikan pelancongan di Wuhan yang lainnya yang boleh anda kunjungi adalah Moshan Hill. Bukit  ini memiliki ketinggian sekitar 118 meter. Lokasinya adalah di bahagian tenggara dari East Lake.

Bukit  ini dikelilingi oleh kawasan kawasan tasik kecil, baik dari sisi utara, timur dan baratnya. Lengkap dengan Kastil Chu yang ada di bahagian tepi tasik, anda boleh melihat 6 puncak dai Moshan Hill ini.

Di bahagian timur pula  terdapat Chutian Tower. Tower ini merupakan sebuah menara yang menjadi simbol kemakmuran dan kekuatan di negara Chu kuno. Jika Anda berkunjung ke kawasan East Lake, datanglah ke tempat menarik di Wuhan ini, pasti sukar untuk anda lupakannya.

8.  Longhua Buddha Temple

tempat menarik di wuhan
Imej via [theculturetrip]
Walaupun sudah tua dan kelihatan kuno lebih dari satu abad,  pelbagai naik dan turun dari pelbagai sudut aspek, tetapi masih lagi kebanyakan bangunan lama di Wuhan ini sangat berharga.  Anda boleh berkunjung ke tempat menarik di Wuhan seperti Longhua Buddha Temple ini. 

Tempat-tempat seperti Kuil Buddha Guiyuan dan Kuil Buddha Baotong juga boleh anda lawati. Tersembunyi dari kehidupan bandar yang sibuk, kuil ini telah berdiri di sini di Wuhan selama 538 tahun.

9.  Hubu Alley

tempat menarik di wuhan
Imej via [chinatouradvisors]
Hubu Alley adalah salah satu lokasi jalan-jalan cari makan di Wuhan. Pemandu pelancong akan membawa pelancong ke sini walaupun penduduk tempatan biasanya tidak makan di sini. Namun, dengan hanya berjalan kaki, ia sangat menyenangkan untuk anda mengenali beberapa tempat makanan yang menarik.

Terdapat kira-kira 200 kedai kecil di kedua-dua belah Hubu Alley, kebanyakannya sepanjang dengan jarak 100 meter.  Anda boleh memilih jenis kedai di tempat menarik di Wuhan ini untuk makan-makan dan bersantai.

Terdapat beberapa kedai yang menghidangkan makanan asli Wuhan tempatan manakala majoriti menjual makanan generik yang terdapat di “jalan makanan” yang serupa di lokasi bersejarah di China. 

10.  Donghu National Park

tempat menarik di wuhan
Imej via [tripadvisor]
Tempat menarik di Wuhan ini diberi nama Donghu National Park.  Anda boleh berjalan melalui Taman Negara Donghu, sebuah oasis tumbuhan yang subur di bandar yang sibuk. Pelbagai jalan berliku yang menyediakan jalan untuk anda berjalan-jalan santai, dari mana anda boleh mengambil pandangan dari warna-warna yang bertenaga dan segar di taman. 

Tempat perlindungan ini berkeluasan 8.2 hektar (20 ekar) mengelilingi Tasik Timur,iaitu  tasik bandar terbesar di China. Anda juga boleh menyewa bot dan jalan ke seberang air tenang tasik atau naik ke puncak bukit taman untuk pemandangan luas.

11.  Jianghan Street

tempat menarik di wuhan
Imej via [tripadvisor]
Jalan Jianghan adalah Street Walk komersial terkenal di Wuhan, Provinsi Hubei, China. Ia mempunyai sejarah lebih daripada seratus tahun dan panjangnya 1210 meter dan lebar 10 hingga 25 meter.  Tempat menarik di Wuhan ini telah menjadi lambang Wuhan komersial dan moden.

Ia juga merupakan jalan komersil yang paling terkenal di negara ini, bersama dengan Wangfujing Street di Beijing, Nanjing Road di Shanghai, Heping Road di Tianjing dan Central Avenue di Harbin. Sepanjang jalan, terdapat bangunan-bangunan dalam pelbagai gaya seni bina yang menempatkan bank lama, restoran dan patung yang menggambarkan kehidupan sehari-hari orang di Wuhan.

Jalan ini menyatukan banyak kedai serbaneka dan kedai fesyen, termasuk New World Shopping Centre, kedai jam tangan Hundalee dan lain-lain jenama terkenal dan kedai. Jianghan Walking Stree bermula dari Bangunan Jianghan Guan di selatan dan meluas ke Jiefang Avenue di utara. Anda boleh bersiar-siar di sekitar kedai serbaneka atau kedai serbaneka.

Semasa anda berjalan-jalan di sepanjang jalan, anda tidak boleh terlepas rasa makanan ringan tempatan di sini. Terdapat banyak restoran kecil yang menawarkan makanan jalanan yang asli, termasuk Re Gan Mian (Hot-and-Dry Mie), leher itik pedas, badan kacang soya, dan banyak lagi.

12.  Mulan Heaven Lake

tempat menarik di wuhan
Imej via [cyw]
Suatu ketika dahulu, dikatakan bahawa rumah Nenek Mulan berada di kawasan itu dan Mulan muda digunakan untuk mengamalkan seni mempertahankan diri di sini. Dan dari situ nama Mulan Heaven Lake diberi nama.

Tasik di Huangpi Mulan Culture Ecological Tourism Area menempati 32 kilometer persegi (12 batu persegi) dan terkenal dengan air terjunnya yang menakjubkan, kolam yang dalam, batu aneh dan pokok yang unik.

 Terdapat jurang besar dengan panjang 5 kilometer (5,500 kaki) yang menghubungkan tasik kecil dan besar di langit. Tasik syurga yang besar sebenarnya merupakan sebuah takungan yang dibina pada tahun 1978. Pelawat boleh melayari di sepanjang jurang panjang ini untuk ke tasik surgawi yang besar di atas gunung, di mana anda boleh melihat pemandangan burung di seluruh kawasan pemandangan syurga Mulan.

 Pelawat juga boleh meneroka lebih jauh dengan mengambil bot atau menggunakan ropeway untuk melintasi tasik. Dua jambatan tambahan juga dibina, yang dipanggil Jambatan Nenek. Jambatan kayu berada di Taman Nenek yang terletak di puncak gunung; yang lain adalah buatan batu.

13.  Wuhan Zoo

tempat menarik di wuhan
Imej via [telegraph]
Wuhan Zoo terletak di tebing Tasik Moshui di Hanyang. Meliputi kawasan seluas 42 hektar dan kawasan air seluas 26.7 hektar, zoo itu adalah pulau semulajadi untuk haiwan. Pemandangan indah tasik dan gunung dengan pelbagai spesies haiwan liar menarik pelancong di seluruh dunia untuk datang bercuti.

Wuhan Zoo dibahagikan kepada tiga kawasan iaitu kawasan depan, kawasan tengah dan kawasan belakang. Kawasan depan adalah untuk hiburan tanah dan air, kawasan pusat untuk pameran binatang liar dan kawasan belakang adalah untuk kenikmatan taman. 

Tempat menarik di Wuhan ini adalah taman zoologi yang komprehensif mengintegrasikan pemakanan dan pembiakan haiwan yang dipindahkan, melindungi dan mengkaji, melindungi dan menyelamatkan, pendidikan sains yang popular dan prestasi haiwan.

Terdapat 5 kawasan pameran utama dan lebih daripada 20 dewan haiwan seperti Burung Syurga, Pulau Crane, Tasik Swan, Balai Binatang Bersaiz Sedang, Dewan Panda Giant, Dewan Panda Kecil dan sebagainya.

Demikianlah beberapa tempat terbaik di kawasan Wuhan China yang menarik untuk dikunjungi.  Beberapa tempat dan kawasan China lainnya juga perlu diketahui agar tidak salah memilih tempat makan. Jom baca juga tempat menarik di Vung Tau, tempat menarik di Vientiane, tempat menarik di Yala dan tempat menarik di Yangon.

Rujukan:

 

  1. tripadvisor
  2. themountrex
  3. limaumandarin

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *