tempat menarik di yogyakarta
|

17 Tempat Menarik Di Yogyakarta Pasti Buat Anda Jatuh Cinta! Tenang Dan Menyeronokkan.

Mencari idea tempat meanrik di Yogyakarta?

Yogyakarta yang terletak di Indonesia dikenali sebagai Jogja dan berada di pulau Jawa.  Ia terkenal dengan mercu tanda budaya tradisional seperti kuil, gunung-ganang, hutan dan air terjun dimana pelawat boleh menyerikan keajaiban alam semula jadi pada setiap masa.

Anda juga dapat melihat budaya orang di sini, balet, tekstil batik, drama, kesusasteraan , musik, puisi, silversmithing, seni visual, boneka wayang dan pelbagai lagi yang terkenal di sini.

tempat menarik di yogyakarta
Imej viaImej via [Martin and Julie Johnson]
Yogyakarta juga mempunyai salah satu HDI tertinggi di Indonesia, yang mana ia dianggap sebagai bandar yang “maju”. Cubalah untuk menikmati beberapa bahagian di pedalaman dan temui sudut yang indah buat anda. Pasti anda jatuh cinta dengan pesona khas Yogyakarta! Jom lihat 17 tempat menarik di Yogyakarta pasti anda jatuh cinta.

1.  Kuil Borobudur

tempat menarik di yogyakarta
Imej via [iNews.id]
Kuil borobudur adalah sebuah candi Buddha yang terletak di Borobudur, Magelang, Jawa Tengah, Indonesia. Candi ini terletak kurang lebih 100 km di sebelah barat daya Semarang, 86 km di sebelah barat Surakarta, dan 40 km di sebelah barat laut Yogyakarta.

Kuil borobudur ini merupakan kuil Buddha yang terbesar di dunia. Beribu-ribu pelancong asing sanggup mengembara beribu-ribu batu datang ke sini hanya untuk melihat karya yang menjadi salah satu tujuh keajaiban dunia. Kuil borobudur akan menarik perhatian sesiapa sahaja yang melihatnya.

Tempat menarik di Yogyakarta ini memiliki 504 patung Buddha dan dipuncaknya,anda boleh temukan sebuah stupa. Stupa utama dan terbesar terletak ditengah-tengah dan dikelilingi oleh 72 lubang langkah yang dimana terdapat patung-patung Buddha.

2.  Malioboro

tempat menarik di yogyakarta
Imej via [Dhia]
Jalan ini merupakan pusat kawasan pelancongan terbesar di Yogyakarta yang dikelilingi oleh banyak hotel, restoran dan kedai-kedai berdekatan. Terdapat banyak gerai-gerai kecil yang menjual pelbagai barang. Pada waktu petang, beberapa restoran tepi jalan dibuka dan juga dikenali sebagai ‘lesehan’. Inilah jalan para seniman.

Pemuzik jalan raya, pelukis, dan artis lain mempamerkan ciptaan mereka di jalan ini. Untuk mencari cenderamata, tempat menarik di Yogyakarta ini sangat sesuai dan cenderamata ditempat itu sangat menarik perhatian seperti batik, rotan hiasan, perak, kraftangan buloh, kulit boneka, blangkon, kenderaan kecil tradisional, aksesori,rantai kunci, kesemuanya boleh ditemui dengan mudah.

Selain dari menjual barang cenderamata, Malioboro juga adalah tempat yang tepat untuk menikmati makanan.   Cara terbaik Pada setiap hari selasa, gerai-gerai di Malioboro akan tutup selama 24 jam kerana ingin membersihkan jalan-jalan disekitar itu. Malioboro sangat indah pada waktu malam, jadi datanglah pada waktu malam bagi menikmati suasana di sana.

3. Taman Sari

tempat menarik di yogyakarta
Imej via [Tribuntravel]
Istana Air Taman Sari juga dikenali sebagai Taman Sari adalah tapak bekas istana kerajaan Kesultanan Yogyakarta . Ia terletak kira-kira 2 km ke selatan dalam lingkungan Kraton, Yogyakarta, Indonesia .

Dibina pada pertengahan abad ke-18, tempat menarik di Yogyakarta ini mempunyai pelbagai fungsi, seperti kawasan peristirahatan, bengkel, meditasi, kawasan pertahanan, dan tempat persembunyian.

Walaupun Taman sari telah mengalami bencana alam, pengabaian, dan pencerobohan bandar, kompleks itu tetap menjadi monumen kebangsaan yang penting.  Salah satu contoh terbaik seni bina Jawa dan lukisan lanskap abad ke-18. 

Seperti namanya, tempat ini terdiri dari Istana Air yang menjadi tempat pemandian Putri Raja dan Permaisuri pada zaman dahulu. Selain menjadi tempat rekreasi untuk anda, tempat ini juga merupakan benteng pertahanan yang sudah berdiri sejak zaman dahulu.

4. Zoo Gembira Loka

tempat menarik di yogyakarta
Imej via [wisatakaka]
Gembira Loka adalah tempat menarik di Yogyakarta untuk anda sekeluarga kunjungi. Bukan sahaja kita boleh mencuba pelbagai permainan tunggangan dan menonton tingkah laku pelbagai haiwan, kita juga dapat mencari cicak raksasa, Komodo Dragon.

Di samping mempunyai koleksi naga Komodo, Gembira Loka juga mempunyai koleksi ular, katak dari berbagai negara, Kaiman,dan kadal di Reptilia dan Taman Amfibi. Haiwan lain seperti gajah, orang utan, zebra, sehingga hippo juga boleh didapati di Gembira Loka.

Seperti namanya, Gembira Loka, adalah zoo yang terletak di tengah-tengah kota dan menjadi tempat yang bagus untuk bersenang-senang seperti bermain bot dayung.

5. Gua Jomblang

tempat menarik di yogyakarta
Imej via [ tripjogja]
Jomblang adalah salah satu daripada ratusan kompleks gua di Gunung kidul yang menjadi terkenal kerana keunikannya.  Ia terletak di tengah-tengah Kampung Semanu, di mana gua menegak 20 meter dalam dan 50 meter luas yang dipanggil Gua Jomblang terletak.

Setiap orang yang ingin melakukan caving di tempat ini harus menggunakan peralatan khas berdasarkan standard keselamatan caving di dalam gua menegak dan juga harus diiringi oleh pelatih caving yang berpengalaman.

Jomblang dan Grubug dihubungkan dengan sebuah lorong dengan panjang 300 meter. Banyak perhiasan yang indah dihiasi lorong ini, seperti kristal, stalaktit, dan stalagmit.

6. Taman Negara Kalibiru

tempat menarik di yogyakarta
Imej via [Anggara Wikan Prasetya]
Pengunjung yang berkunjung ke tempat menarik di Yogyakarta ini mesti bersedia untuk beratur bagi mendapatkan gambar dan berfotografi di tempat ini. Keadaan di sini amat segar, sejuk dan tenang, memang sesuai untuk relax dan dekatkan diri dengan alam jauh dari hiruk pikuk kota Jogjakarta.

Sebuah pelantar kayu kecil yang menghadap ke pergunungan dan kehijauan hutan hijau amat menarik. Kalibiru terletak kira-kira 1-2 jam memandu dari barat bandar, berhampiran banjaran gunung menoreh.

Fakta yang menarik tentang tempat ini adalah taman ini sebenarnya dibina sepenuhnya oleh warga tempatan dimana kawasan yang telah tiada kehijauan yang disebabkan oleh aktiviti pembalakan dan pembersihan minyak sawit.

7. Pantai Timang

tempat menarik di yogyakarta
Imej via [pantainesia]
Pulau di seberang Pantai Timang merupakan tempat para nelayan mencari udang lobster. Untuk menuju pulau itu mereka harus melalui sebuah kereta gantung yang ditarik secara manual. Kereta kabel di sini bukan kereta kabel moden, tetapi ia tradisional dan diperbuat daripada kayu yang diikat dengan tali.

Selain menaiki kereta kabel, kita juga boleh menyeberang ke pulau seberang dengan jambatan gantung. Jambatan itu baru sahaja dibangunkan bagi sesiapa yang tidak berapa berani untuk menaiki gendola. Oleh kerana kemudahan di pantai masih terhad, disarankan agar anda menyediakan dan membawa bekalan anda sebelum sampai di lokasi.

8. Luweng Sampang

tempat menarik di yogyakarta
Imej via [bobo cantik]
Air terjun Luweng Sampang berada di kawasan Gunung Kidul Yogyakarta. Anda boleh melihat garisan berkontur yang dibentuk daripada lapisan batu-batu yang telah disusun beribu-ribu tahun yang lalu, ia dibentuk indah oleh kuasa air,terus berjalan dan membentuk lengkung yang mempunyai lurah dari Colorado.

Hal inilah yang menjadi daya tarik utama dari Air Terjun Luweng Sampang. Tidak hanya ada satu, terdapat dua air terjun yang indah yang siap mengalu-alukan pengunjung ke lokasi ini. Luweng Sampang sendiri hanya lima meter tinggi, dengan pelepasan air yang cukup rendah.

Nasihat terbaik untuk melawat air terjun ini adalah semasa musim hujan kerana pelepasan air yang jatuh semakin besar dan memaparkan daya tarikan yang luar biasa indah. Di Air Terjun Luweng Sumpeng, anda juga boleh bermain air dan mandi di kolam yang sedia ada.

9. Goa Pindul

tempat menarik di yogyakarta
Imej via [popular insurance]
Inilah tempat kedua gua yang harus dilawati selain Gua Jomblang. Gua Pindul terkenal kerana cara menyusuri gua yang dilakukan dengan menaiki ban pelampung di atas aliran sungai bawah tanah di dalam gua, kegiatan ini dikenali dengan istilah cave tubing.

Gua eksotik ini dihiasi dengan dinding batu dengan bentuk menarik dan stalaktit dan stalagmit yang merosakkan mata. Malah salah satu stalaktit betul-betul ditengah-tengah gua, disenaraikan sebagai stalaktit ke-4 terbesar di dunia. Aliran air dalam gua panjang 350 meter juga sangat tenang dengan kedalaman yang bervariasi mulai dari ketinggian hingga kedalaman 12 meter.

Dengan sungai yang tenang, pelancong gua ditempat ini agak selamat kerana selama perjalanan mereka dilengkapi dengan pelampung dan dipandu oleh pemandu profesional atau operator yang tahu dengan baik lokasi Goa Pindul.

10. Taman Pintar Yogyakarta

tempat menarik di yogyakarta
Imej via [Dwi Okta]
Taman Pintar Yogyakarta ini adalah salah satu taman permainan serta pembelajaran yang sesuai untuk kanak-kanak. Taman menarik di Yogyakarta ini dibentuk dengan tujuan meyediakan prasarana pembelajaran sains untuk pelajar-pelajar.

Bangunan ini menampilkan suasana yang modern dan tradisional yang mempunyai keindahan tersendiri. Taman ini di sokong dengan teknologi digital interakti dan pemetaan video untuk menggalakkan imaginasi kanak-kanak.

Dengan menggabungkan taman permainan dan kemudahan pendidikan, tempat ini dibahagikan kepada beberapa zon. Kini terdapat sekitar 5 zon dengan 3,500 permainan alat pendidikan. Dengan cara itu, diharapkan kanak-kanak akan mempunyai lebih banyak minat terhadap teknologi dan pembelajaran.

11. De mata Trick Eye Museum

tempat menarik di yogyakarta
Imej via [ wisata.xyz]
Sekurang-kurangnya 120 imej tiga dimensi muncul untuk mengisi dinding kawasan bawah tanah Bangunan Umar Kayam, Pasar Seni XT-Square, Yogyakarta. Ramai orang bergilir-gilir menunggu untuk bergambar di depan imej-imej besar yang mampu melebar.

Sesetengah memilih untuk memanjat tongkat buluh dengan panda yang comel, sesetengah tiba-tiba menjadi kebal kerana mereka berjaya tidur tanpa cedera pada beratus-ratus paku gaping. Segala-galanya boleh dilakukan di bilik labirin 1600 meter persegi ini.

Jika anda bosan meneroka setiap sisi muzium dan mengambil gambar dengan setiap gambar, anda boleh berehat di kantin muzium. Kemudahan Wi-Fi percuma yang disediakan akan memudahkan anda ketika memuat naik foto ke media sosial. Biarkan dunia tahu bahawa anda sedang bercuti yang menarik di Jogja!

12.  Alun Alun Kidul Yogyakarta

tempat menarik di yogyakarta
Imej via [jogjawis.blogspot]
Melihat gambar di atas sahaja, kita tahu bahawa tempat menarik di Yogyakarta ini sangat best!  Di belakang Istana Raja sentiasa penuh dengan orang-orang yang mencari hiburan kerana macam-macam ada di sini.

Lampu berkilau odong-odong didorong di sekeliling alun-alun menambah kegembiraan. Disini juga anda boleh menghabiskan waktu malam anda untuk berbual atau bersiar-siar sambil menikmati suasana yang menarik.

13. Taman Pelangi Jogja

tempat menarik di yogyakarta
Imej via [gudenet.net]
Untuk pada para traveler yang suka menikmati keindahan suasana dunia malam, ini adalah tempat kedua yang patut dikunjungi waktu malam selain Alun Alun Kidul. Sesuai dengan namanya, tempat ini dipanggil Taman Pelangi kerana setiap kali hujan turun kita dapat melihat pelangi. Taman Pelangi Jogja ini menyajikan suasana romantis, jadi sangat sesuai untuk bercuti dengan pasangan atau keluarga.

14.  Sindu Kusuma Edupark (SKE)

tempat menarik di yogyakarta
Imej via [alodiatour]
Sindu Kusuma Edupark (SKE) adalah destinasi rekreasi yang terletak di Jogjakarta. Terdapat pelbagai permainan dan hiburan yang boleh anda nikmati bersama semua ahli keluarga.  Tempat menarik di Yogyakarta, Indonesia ini mempunyai Megahingan Chakra dengan ketinggian 48 meter.

Dari atas roda permainan, kita bukan sahaja dapat melihat pemandangan seluruh SKE, atau kawasan hijau sekitarnya atau Kota Jogja dan bangunannya, tetapi juga bukit-bukit di kejauhan dan Gunung Merapi. 

Tidak hairanlah bahawa kenderaan yang berputar sekali sahaja mengambil masa enam minit untuk menjadi ikon SKE. Makra Cakra patut dicuba jika kami melawat SKE. Selain taman permainan, museum juga terdapat dalam SKE.

15.  Selfie Park Jogja

tempat menarik di yogyakarta
Imej via [tripadvisor]
Tempat menarik di Yogyakarta ini wajib dikunjungi oleh semua pengunjung yang melawat ke Yongyakarta. Tempat ini dihiasi dengan bermacam kreativiti yang dibuat dan sesuai untuk mengambil gambar.

Terdapat tujuh tempat spot foto yang sesuai untuk pengunjung mengambil gambar di sini tidak kira malam atau siang, sememangnya indah. Setiap spot foto dibuat dari akar pepohonan.

Di pintu masuk, anda akan disambut dengan replika bunga matahari raksasa, ada pula spot jambatan kayu, spot segitiga, spot lingkaran, sumur kayu. Spot bunga matahari dan spot segitiga menjadi kesukaan pengunjung.

Sebagai tambahan kepada taman selfie, di sini juga merupakan pusat masakan terbesar di Jogja, anda boleh menikmati pelbagai makanan ringan yang tersedia selepas penat bergambar.

16. Ramayana Ballet

tempat menarik di yogyakarta
Imej via [visitramayana.com]
Ramayana di Prambanan adalah pertunjukan yang paling menakjubkan di Yogyakarta yang diadakan di candi Prambanan kompleks warisan budaya UNESCO dunia. Persembahan ini yang serupa dengan yang terukir di candi Prambanan dimana ia mempunyai teater dan muziknya.

Drama tarian ini adalah visual yang mengagumkan epos legenda dalam budaya Jawa. Ramayana Prambanan membawa anda untuk menikmati cerita dalam satu set tarian Jawa khas yang diiringi oleh gamelan. Kesenian profesional, drama, tarian dan muzik seni pertunjukan warisan Jawa dengan sekitar 200 ahli.

Anda akan melihat langit malam yang indah di pameran kerana ruang terbuka. Suasana menjadi eksotik dengan kuil Prambanan dan lampu sebagai latar belakang. Jom kunjungi tempat menarik di Yogyakarta ini!

17.  Gumuk Pasir Parangkusumo

tempat menarik di yogyakarta
Imej via [pesona jogja]
Tempat menarik di Yogyakarta ini membolehkan anda melihat lautan pasir. Bagi pelancong yang sudah mengujungi gumuk pasir ini, pasti akan berbangga kerana gumuk pasir ini hanya ada 3 di asia Tenggara iaitu Filipina (La Paz Sand Dunes), Vietnam (Mui Ne Sand Dunes) dan Indonesia.

Tempat ini sesuai untuk menikmati keindahan sunset ataupun matahari terbenam. Aktiviti meluncur juga diadakan di sini. Tempat ini juga sesuai untuk bersantai-santai bersama keluarga dan kawan-kawan.

Sebelum datang ke sini, pastikan anda membawa makanan dan minuman yang berlebihan dan datanglah pada saat cuaca cerah dan jangan datang pada waktu musim hujan.

tempat menarik di yogyakarta
Imej via [Tripadvisor]
Itulah dia 17 tempat menarik di Yogyakarta yang boleh anda kunjungi. Pasti anda bakal jatuh cinta dengan keseronokan dan aktiviti di sini. Jom lihat tempat sambut birthday di Shah Alam, tempat bersejarah di Sarawak dan tempat bersejarah di Kedah juga.

Rujukan

  1. Wikipedia
  2. Melancong
  3. Yongya-backpacker

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *