tempat menarik di istanbul
|

15 Tempat Menarik di Istanbul Mempersonakan [PILIHAN KELUARGA]

Membentuk empayar berabad-abad lamanya dan berada di tengah-tengah antara Eropah dan Asia, Istanbul adalah salah satu bandar metropolis terbesar di dunia.  Pernahkah anda dengar akan kisah ini? Sekitar 1000 tahun lalu telah diasaskan, koloni Byzantium berkembang menjadi empayar besar Byzantine di Constantinople. 

Selepas penaklukan Uthmaniyyah di bandar ini, ia masih mengekalkan tempatnya yang gemilang sebagai pusat utama empayar mereka. Bandar ini secara rasminya dinamakan Istanbul selepas penubuhan Turki Republik. Ia mempunyai sejarahnya yang tersendiri dan amat terkenal. Malah, terdapat tempat percutian di sini bakal menarik perhatian para pengunjung.

Terdapat 15 tempat menarik di Istanbul yang kami ingin kongsikan kepada anda. Semoga anda semua mendapat memori dan pengalaman yang indah di Istanbul.

 

1.  Istana Topkapi (Topkapi Sarayi / Topkapi Palace)

tempat menarik di istanbul
Imej via [joss]
Istana yang dibina pada abad ke 15 di sebelah Bosphorus ini adalah tempat para sultan Empayar Uthmaniyyah menguasai kekuasaan mereka hingga abad ke 19. Kompleks yang luas ini memaparkan seni bina Islam yang mempesonakan dengan halaman mewah yang dilapisi oleh jubin karya lukisan yang agak sukar, malah ia menghubungkan bilik yang warnanya mewah, semuanya dihiasi oleh dinding-dinding dan menara yang indah binaannya.

Anda boleh melihat pelbagai tempat menarik di sini, yang paling popular adalah Harem, Mahkamah Kedua dan Mahkamah Ketiga. Harem adalah tempat dimana para sultan dan anak-anaknya beristirehat serta menghabiskan masa mereka.  Mahkamah Kedua pula merupakan lokasi dimana anda boleh berjalan melalui istana yang luas untuk ke Dewan Besar. 

Akhirnya, Mahkamah Ketiga pula merupakan bilik peribadi sultan. Mahkamah Ketiga juga mengandungi koleksi peninggalan Rasulullah S.A.W. di Bilik Simpanan Suci dan ia merupakan tempat kepada Perbendaharaan Kerajaan.  Terdapat barang-barang emas yang berkilauan dan permata berharga di sini. Untuk melihat dan menerokai sepenuhnya Istana Topkapi, anda memerlukan sekurang-kurangnya setengah hari di sini.

 

2.  Masjid Biru Istanbul

tempat menarik di istanbul
Imej via [chanelmuslim]
Hadiah besar seni bina Sultan Ahmet I kepada ibunya adalah masjid yang indah ini, yang lazimnya dikenali sebagai Masjid Biru hari ini. Dibina dalam antara tahun 1609 dan 1616, masjid itu menjadi perbalahan di seluruh dunia Islam kerana ia mempunyai enam menara (nombor yang sama dengan Masjid Besar Mekah).  Akhirnya menara ke tujuh didirikan di Masjid Mekah untuk membendung perbezaan pendapat.

Masjid ini mendapat nama samaran dari hiasan dalamannya yang berpuluh-puluh ribu jubin Iznik. Keseluruhan kesan ruang dan warna dalamannya membuatkan masjid ini sebagai salah satu pencapaian terbaik seni bina Uthmaniyyah.  Percayakah anda, keseronokan bercuti di Istanbul adalah bersiar-siar di tengah-tengah kebun yang diapit di antara Masjid Biru dan Aya Sofya. Wajib datang ke sini.

Pada waktu senja, suasana masjid ini amat mempersonakan kerana bergemanya Azan serta panorama lampunya yang sangat indah. Secara langsung di belakang Masjid Biru ialah Bazar Arasta iaitu tempat yang menarik untuk berhenti membeli-belah. Cenderamata di sini pula amat berkualiti tinggi dan terbaik. Selain itu, terdapat juga muzium berhampiran Masjid Biru Istanbul ini yang boleh anda terjah!

 

3.  Basilica Cistern

tempat menarik di istanbul
Imej via [lonelyplanet]
The Basilica Cistern adalah salah satu tarikan pelancong yang paling menakjubkan di Istanbul.  Tempat menarik di Istanbul ini terdiri daripada dewan besar bawah tanah yang disokong oleh 336 tiang dalam 12 baris.  Terdapat bekalan air yang disimpan untuk kaisar Byzantinesuatu masa dahulu.

Projek itu dimulakan oleh Constantine the Great tetapi diselesaikan oleh Kaisar Justinian pada abad ke-6.  Banyak tiang yang digunakan dalam pembinaan dikitar semula daripada struktur klasik awal dan mempunyai ukiran hiasan.  Tiang yang paling terkenal ialah tiang utama yang dikenali sebagai batu Medusa yang terdapat di sudut barat laut dengan ukiran kepala Medusa. Suasana di sini sangat mengasyikkan dengan pencahayaan yang indah di sekeliling anda. Ia bakal mempersonakan anda!

 

4.  Hippodrome

tempat menarik di istanbul
Imej via [flickr]
Hippodrome adalah pusat kehidupan awam Byzantine dan tempat permainan yang hebat malah ia terkenal dengan perlumbaan kereta. Namun, terdapat beberapa konflik di sini. Hari ini, Hippodrome tidak banyak lagi untuk dilihat, kecuali seksyen kecil dinding galeri di sebelah selatan dan di taman At Meydani yang merupakan tempat kepada pelbagai monumen.

Di sebelah barat laut adalah mata air, yang dibentangkan kepada Sultan Uthmaniyyah oleh Raja Jerman II pada tahun 1898. Kemudian, di barat daya terdapat tiga monumen kuno iaitu obelisk Mesir, iaitu batu Obelisk yang pada asalnya bersadur emas gangsa yang kemudiannya dicuri oleh askar Perang Salib ke-4 pada tahun 1204.  Terdapat juga tiang berukiran ular yang dibawa dari Delphi oleh Constatine di tempat menarik di Istanbul ini. Bolehlah anda melihat bersama keluarga.

 

5.  Muzium Arkeologi Istanbul

tempat menarik di istanbul
Imej via [kuku]
Hanya berdekatan dari Istana Topkapi, kompleks muzium penting ini menyatukan pelbagai jenis artifak dari Turki dan di seluruh Timur Tengah.  Terdapat tiga bahagian yang berasingan di dalam kompleks muzium ini yang boleh anda lawati iaitu Muzium Orient Purba, Muzium Arkeologi utama dan Pavilion Tiled. 

Pavilion Tiled yang merupakah sebahagian dari tempat menarik di Istanbul ini mengandungi koleksi seni keramik yang menarik. Jangan ketinggalan juga untuk melawat bilik pameran Ages di Muzium Arkeologi utama.

 

6.  Masjid Sulaiman 

tempat menarik di istanbul
Imej via [nyengoons]
Terletak tinggi di atas bukit di atas daerah Sultanahmet, Masjid Süleymaniye adalah salah satu tempat yang paling terkenal di Istanbul.  Tempat menarik di Istanbul ini dibina untuk Süleyman oleh arkitek Uthmaniyyah yang terkenal Sinan diantara 1549 dan 1575.

Di dalamnya terdapat kubah yang berketinggian 53 meter menjadikannya amat terkenal kerana gabungan temanya yang harmoni dan perpaduan reka bentuk. Di luar perkarangan masjid pula, terdapat tanah perkuburan Uthmaniyah yang menarik. Ia merupakan rumah kepada türbes (makam) Sultan Süleyman dan isterinya Haseki Hürrem Sultan yang juga dikenali di barat sebagai Roxelana. Fuh, memang terbaik kalau bawa keluarga datang melawat tempat ini.

 

7.  Bazaar Rempah Ratus (Misir Carsisi)

tempat menarik di istanbul
Imej via [jomjalan]
Bazaar Rempah Ratus Misir Carsisi adalah tempat untuk mendapatkan pelbagai makanan lokum (Turki), buah kering, kacang, herba dan tentu saja pelbagai rempah ratus di sini. Kebanyakan wang yang digunakan untuk membina bazaar ini adalah dari cukai kerajaan Uthmaniyyah yang dikenakan ke atas produk buatan Mesir.

Sebab itulah ia dipanggil Misir Çarsisi yang bermaksud ‘Pasar Mesir’. Mengunjungi Bazaar ini adalah salah satu perkara yang paling popular untuk dilakukan dan pada masa-masa tertentu ianya akan menjadi penuh sesak dengan kumpulan-kumpulan pelancongan yang besar dari kapal persiaran yang berlabuh. Mak-mak pasti suka berkunjung ke tempat menarik di Istanbul ini.

Hanya bersebelahan pintu masuk utama Bazaar ini, terdapat Masjid Yeni Camii (Masjid Baru), yang dibina pada 1615 dan selesai pada 1663. Amat berbaloi untuk melawat di dalamnya semasa anda bersiar-siar di kawasan itu, kerana struktur dalamannya dihiasi dengan jubin dan penggunaan daun emas.

 

8.  Istana Dolmabahce

tempat menarik di istanbul
Imej via [yokosoeropa]
Istana Dolmabahçe sangat mewah serta hiasannya menunjukkan pengaruh jelas, hiasan dan seni bina Eropah terhadap Empayar Uthmaniyyah pada abad ke-19. Dibina oleh Sultan Abdülmecid I pada tahun 1854, tempat menarik di Istanbul ini menggantikan Istana Topkapi sebagai kediaman utama para sultan.

Kebun-kebun di sini dihiasi dengan air pancut dan katil bunga mekar, sementara di dalamnya keindahan dan kemegahan gaya Renaissance Turki adalah amat mempesonakan. Interiornya menggabungkan unsur-unsur Rococo, Baroque, Neoklasik dan Uthmaniyyah, dengan candelier kristal raksasa, penggunaan emas yang liberal, perabot gaya Perancis, dan siling lukisan-lukisan yang mempesonakan.

 

9.  Muzium Seni Turki dan Islam

tempat menarik di istanbul
Imej via [wego]
Tempat menarik di Istanbul ini letaknya di dalam istana Ibrahim Pasa, ia adalah daya tarikan yang harus dilihat bagi sesiapa yang berminat dengan seni Uthmaniyyah dan Islam. Koleksi permaidani yang dipamerkan di sini sangat luas dan digembar-gemburkan oleh ahli tekstil sebagai yang terbaik di dunia.

Terdapat juga seramik, kaligrafi dan ukiran ukiran kayu yang berkisar dari tarikh dari abad ke-9 hingga ke abad ke-19.  Bawalah anak-anak untuk melawat muzium ini bagi menenangkan jiwa mereka dengan melihat barang-barang asli kewujudan zaman dahulu.

 

10.  Masjid Rustem Pasa

tempat menarik di istanbul
Imej via [islamicartsmagazine]
Mungkin masjid Rustem Pasa yang paling sempurna di Istanbul kerana ia adalah tempat bagi panel jubin Iznik yang paling dipelihara di bandar ini.

Segala ukirannya dibuat dengan sangat teliti dan sangat kemas sekali. Walaupun ia tidak setanding dengan Masjid Biru, namun jubin Iznik di sini dihiasi dari dalaman dan luaran masjid yang membuatkan ia sangat menakjubkan. Tengok dari luar pun sudah cantik, apatah lagi dalam!

 

11.  Menara Galata

tempat menarik di istanbul
Imej via [steemit]
Menara ini dibina pada abad ke-14 dan merupakan salah satu mercu tanda paling terkenal di Istanbul. Ambil lift atau tangga untuk menikmati pemandangan panorama yang indah seluruh bandar dari balkoni teratas.

Bersiap sedialah bersama keluarga anda untuk ke sini dengan lebih awal.  Tempat menarik di Istanbul ini adalah pemandangan yang sangat popular, jika lewat, anda akan terlepas panorama yang indah pada waktu terbit matahari di atas menara ini.

 

12.  Muzium Karpet

tempat menarik di istanbul
Imej via [melancong]
Bagi ramai orang, perjalanan ke Istanbul tidak lengkap tanpa sekurang-kurangnya satu perjalanan ke kedai permaidani. Di sini, anda boleh mengetahui lebih lanjut tentang warisan dan seni karpet yang luar biasa sebelum anda membeli karpet anda sendiri untuk dibawa pulang.

Terletak di salah satu bangunan luar kompleks Aya Sofya, Muzium Karpet ini memaparkan sejarah karpet Turki.  Tempat menarik di Istanbul ini turut memaparkan pelbagai gaya karpet yang mempesonakan dari pelbagai kawasan di negara ini.

 

13.  Masjid Fatih

tempat menarik di istanbul
Imej via [wikipedia]
Daerah Fatih amat terkenal dengan salah satu masjid yang menjadi tempat menarik di Istanbul! Masjid Fatih adalah masjid penting yang dibina oleh Sultan Mehmet dan akhirnya memecah tembok Constantinople serta menamatkan zaman Byzantine.

Masjid ini dibina di atas bukit menampakkannya sangat mengagumkan dan bakal mempersonakan anda. Selain terdapat makam Sultan Mehmet di sini, ianya turut merupakan bangunan bersejarah yang penting dan tapak ziarah yang popular untuk penduduk tempatan.

 

14.  Muzium Pera

tempat menarik di istanbul
Imej via [howtoistanbul]
Galeri seni yang paling terkenal di Istanbul adalah Muzium Pera yang indah, di mana seni lukisannya merupakan satu koleksi terbaik pada era Uthmaniyyah di dunia.

Selain lukisan, terdapat objek zaman Uthmaniyyah lain yang turut ada di sini. Program pameran di sini sering berubah dan sering memaparkan beberapa nama besar di dunia seni. Amat menakjubkan, sesuai anda dan keluarga singgah di sini.

 

15.  Galeri Moden Istanbul

tempat menarik di istanbul
Imej via [howtoistanbul]
Apabila berkunjung ke Galeri Seni ini, anda dapat melihat koleksi seni modern Turki yang luas dengan pameran yang selalu berubah.  Tempat menarik di Istanbul ini turut menampilkan artis tempatan dan antarabangsa sepanjang tahun.

Galeri ini diletakkan sementara waktu di bangunan Beyoglu yang bersejarah sementara mereka menunggu penyempurnaan rumah kekal muzium seni baru ini di Karaköy.  Bagi anda yang meminati seni moden dan sukakan seni, jangan lupa datang ke galeri ini bersama keluarga ya!

tempat menarik di istanbul
Imej via [girafa]
Terdapat banyak agensi pelancongan yang menawarkan kos pelancongan yang terdiri daripada pakej biasa ataupun pakej mewah. Dari segi makanan pula, bagi yang beragama Islam, banyak restoran yang menyediakan makanan yang halal berhampiran masjid di sini. Tidak menjadi masalah sedikit pun untuk anda bercuti di Istanbul! Jom ke tempat menarik di Istanbul.

Jom baca juga tempat menarik di Fukuoka, tempat menarik di Hungary dan tempat menarik di Hokkaido.

Rujukan

  1. planetware
  2. tripadvisor
  3. touropia

 

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *