tempat menarik di fukuoka
|

15 Tempat Menarik di Fukuoka, Jepun. Destinasi Percutian Anda!

“Fukuoka? Tak pernah dengar pun. Kat mana tu?”

Fukuoka merupakan bandar terbesar di pulau Kyushu dan juga bandar luas yang besar di Jepun. Bandar ini menjadi tarikan yang hebat kerana ia penuh dengan kemudahan moden.  Anda juga boleh melihat dari sisi sejarahnya iaitu bandar ini lebih kepada kuil- kuil dan bangunan kuno.

Satu lagi tarikan hebat di Fukuoka adalah ia terletak bersebelahan dengan laut dimana anda juga boleh menikmati keseronokan pantai dan luar pantai. Berikut adalah 15 tempat menarik di Fukuoka yang boleh dijadikan destinasi pelancongan anda selama berada di sini. 

 

1.  Taman Tepi Laut Uminonakamichi (Uminonakamichi Seaside Park)

tempat menarik di fukuoka
Imej via [yokanavi]
Uminonakamichi adalah nama besar di Fukuoka yang membentuk sempadan di Teluk Hakata. Jika anda membuat lawatan ke Uminonakamichi, anda boleh melawat Uminonakamichi Seaside Park ataupun dikenali juga dengan nama Taman Tepi Laut Uminonakamichi.

Tempat menarik di Fukuoka ini dipenuhi dengan pelbagai warna oleh kerana terdapat beberapa taman bunga yang cantik dan  tapak Sunshine Pool ataupun Kolam Sunshine di sini.  Kolam Sunshine ini terkenal sebagai kolam renang terbesar di barat Jepun. Anda disarankan datang bercuti di sini pada musim panas kerana taman ini hanya dibuka pada musim panas sahaja.

 

2.  Kuil Hakozaki (Hakozaki Shrine)

 

tempat menarik di fukuoka
Imej via [tripadvisor]
Kuil Hakozaki dikenali sebagai salah satu kuil yang paling penting di Jepun ini. Tapak asalnya telah musnah apabila ia dibakar semasa pencerobohan Mongolia di Fukuoka pada tahun 1274 tetapi kemudian ia telah dibina semula. Kini, Kuil Hakozaki  telah gah berdiri di tempat yang sama.

Beberapa peninggalan yang terdapat di sini termasuklah sebuah batu sauh yang digunakan oleh kapal-kapal Mongolia dan patung Nichiren yang merupakan seorang sarjana Buddha terkenal di Fukuoka yang meramalkan pencerobohan Mongolia.  Walaupun berkonsepkan sejarah, tempat menarik di Fukuoka ini amat sesuai dijadikan destinasi pelancongan anda.

 

3.  Taman Yusentei

tempat menarik di fukuoka
Imej via [tripadvisor]
Taman Yusentei dikenali sebagai rumah pemerintah ke 6 Fukuoka yang telah dibina pada abad ke-18.  Taman ini terdiri daripada sebuah taman yang indah dibina dalam gaya tradisional serta mempunyai kolam hiasan.  Taman ini menjadi salah sebuah tempat menarik di Fukuoka dimana ia sangat hebat dijadikan sebagai destinasi pelancongan.

Jika anda ingin keluar dari bandar yang menyesakkan, Taman Yusentei ini adalah tempat yang paling sesuai sekali untuk anda berkunjung.  Anda juga boleh meneroka sesetengah tempat di Fukuoka seperti yang terdapat pada zaman dahulu.

 

4.  Warung Ramen Nagahama

tempat menarik di fukuoka
Imej via [pergidulu]
Fukuoka terkenal dengan makanan tempatan yang lazat dan salah satu tempat terbaik untuk dikunjungi bagi mencari makanan istimewa adalah di Nagahama. Di sini anda akan menemui gerai ramen Nagahama terkenal yang dikenali sebagai yatai dalam bahasa Jepun.

Berada di Warung Ramen Nagahama ini membolehkan anda mencuba beberapa hidangan ramen (mee kenyal) yang dimasak oleh yang tukang masak terbaik di sini. Terdapat beberapa hidangan sedap dan unik untuk dicuba oleh anda.

 

5.  Taman Ohori

tempat menarik di fukuoka
Imej via [japan-tour]
Taman Ohori adalah salah satu taman yang paling indah dan paling terkenal di Fukuoka.  Jangan terkejut jika ia merupakan rumah pertunjukkan bunga api mewah, sememangnya ia sering diadakan di sini pada musim panas.

Acara utama taman ini sering diadakan di trek joging dan taman tradisional Zen Jepun yang bersebelahan dengan padang utama. Jika anda berada di bandar ini pada bulan Mac dan April, pastikan anda melawat ke semua bahagian taman ini untuk melihat keindahan bunga ceri yang mekar di sini. Memang cantik!

 

6.  Menara Fukuoka

tempat menarik di fukuoka
Imej via [fukuokatower]
Menara Fukuoka adalah salah satu tempat terbaik untuk dilihat di Fukuoka yang berketinggian kira-kira 234 meter.  Tempat menarik di Fukuoka ini membolehkan anda melihat suasana di seluruh bandar Fukuoka.

Salah satu perkara yang mempesonakan tentang menara ini adalah lampunya pada waktu malam amat meriah dan cantik sekali. Ia juga merupakan simbol kebangsaan di bandar Fukuoka. Selain itu, terdapat restoran di bahagian atas menara ini dimana anda boleh makan tengahari atau makan malam sambil menikmati panorama di sekelilingnya.

 

7.  Bangunan ACROS

tempat menarik di fukuoka
Imej via [didikrouzi]
Bangunan ACROS yang unik ini terletak di Taman Tenjin Chuo.  Sebab utama anda perlu datang ke tempat menarik di Fukuoka ini adalah untuk melihat reka bentuk bumbungnya yang menakjubkan.

Di sini, anda boleh melihat pemandangan hebat seluruh bandar dan panoramanya dari teres bumbung ini. Sudah pasti ia agak mewah, unik dan kreatif. Untuk pengetahuan anda, kira-kira 35,000 tumbuhan berbeza terdapat di sini.  Sekiranya anda ingin melihat panorama indah waktu pagi, sila datang awal pagi ke sini.

 

8.  Pusat Karaoke Fukuoka

tempat menarik di fukuoka
Imej via [cooljapan-city]
Jepun sememangnya terkenal dengan citarasa karaoke dan dengan itu anda perlu mencubanya apabila anda berada di Fukuoka. Terdapat beberapa tempat karaoke di seluruh bandar dan beberapa daripadanya bertemakan pakaian aneh dan pelik-pelik. Tak salah jika anda ingin berkunjung dan alami sendiri karaoke di sini. 

Biasanya pelanggan perlu membayar untuk aktiviti karaoke per jam mengikut masa yang anda luangkan di sini.  Ramai juga yang datang untuk berseronok, jangan lupa makan hidangan makanan dan minuman yang disediakan pada kadar harga yang telah ditetapkan.

 

9.  Kuil Sumiyoshi

tempat menarik di fukuoka
Imej via [jalan2kejepang]
Kuil Sumiyoshi terletak berhampiran dengan Sungai Naka dan menjadi salah satu tempat paling penting di bandar pada zaman dahulu. Sekiranya anda berminat mengetahui seni bina dan sejarah agama Buddha, jangan lupa berkunjung ke sini. Struktur binaan tempat menarik di Fukuoka ini adalah mengikut gaya Buddha Tradisional yang menakjubkan.

 

10. Pulau Nokonoshima

tempat menarik di fukuoka
Imej via [matcha-jp]
Pulau Nokonoshima adalah salah sebuah tempat menarik di Fukuoka yang dikenali kerana ia terletak di pantai dan mempunyai pulau-pulau yang cantik.  Untuk sampai ke pulau, anda boleh menaiki feri yang mengambil masa kira-kira 10 minit. Apa lagi? Inilah masanya untuk anda menikmati pemandangan yang menakjubkan.

Pulau terbaik di sini adalah Pulau Nokonoshima yang mempunyai radius kira-kira 12 kilometer dan bertempat di Teluk Hakata. Anda dan keluarga boleh melakukan aktiviti-aktiviti seperti mendaki, berenang di pantai dan juga berkhemah di sini. Menariknya,  kita semua boleh melihat keindahan malam di bawah bintang-bintang yang mempersonakan.

 

11.  Pantai Mitoma

 

Jika anda ingin mengembara di Fukuoka dan bersenam pada masa yang sama, maka kami syorkan anda untuk ke Pantai Mitoma.  Pantai Mitoma sangat mesra aktiviti dimana pelbagai aktiviti boleh dilakukan di sini.

Sebagai contoh, anda boleh meluncur dan melakukan aktiviti air di pantai ini. Pada musim panas, keadaan ombak di sini amat kecil dan sesuai untuk pelbagai aktiviti juga di sini.

 

12.  Kyushu Sumo

tempat menarik di fukuoka
Imej via [travelblog]
Tahukah anda, kebanyakan pelawat yang datang ke Jepun ingin melihat acara gusti sumo yang menarik hati? Ia merupakan budaya turun temurun masyarakat di sini.  Selama ini kita lihat dalam tv atau internet sahaja, kali ini apa kata tonton secara live di Kyushu Sumo. Bukan senang dapat lihat, sekali seumur hidup barangkali.

Kyushu adalah tempat menarik di Fukuoka yang membolehkan anda menonton perlawanan gusti.  Jika anda berada di sini pada bulan November, maka anda sempat melihat acara ini berlangsung. Sebelum perlawanan berlangsung, kebanyakan ahli gusti sumo terkenal yang berjalan melalui jalan-jalan di Fukuoka untuk mempromosikan sukan yang menakjubkan ini.

 

13.  Kuil Atago

tempat menarik di fukuoka
Imej via [tripadvisor]
Kuil Atago adalah salah satu tempat yang paling cantik di Fukuoka yang boleh dijadikan destinasi percutian anda.  Tempat menarik di Fukuoka ini terletak di lereng bukit dan membolehkan anda melihat pemandangan di seluruh bandar dan Teluk Hakata.

Terdapat bangau yang bersarang di kawasan kuil ini yang sememangnya amat terkenal dengan tempat tinggal mereka. Kuil ini berada jauh dari bandar tetapi merupakan peninggalan yang berharga buat masyarakat Fukuoka. Ambillah kesempatan bergambar dan mencari ilmu pengetahuan untuk sesuatu tempat yang anda lawati. Pastinya masing-masing tempat mempunyai sejarahnya yang tersendiri.

 

14.  Robosquare

tempat menarik di fukuoka
Imej via [matcha-jp]
Bukan sahaja destinasi berkonsepkan alam semulajadi, tetapi kali ini destinasi berkonsepkan teknologi moden pula. Robosquare adalah tempat dimana pameran robot telah dipamerkan di Fukuoka.  Terdapat beberapa robot yang berbeza di sini untuk tatapan anda.

Selain robot, anda juga dapat melihat pekerja menghasilkan robot dan memperbaiki robot di belakang tabir industri robot Jepun.  Menariknya, terdapat juga beberapa robot mainan di sini serta beberapa galeri yang menceritakan tentang robot.  Anak-anak pasti suka berada di tempat menarik di Fukuoka ini.

 

15.  Istana Fukuoka

tempat menarik di fukuoka
Imej via [tripnholidays]
Adakala istana Fukuoka ini dikenali sebagai Istana Maizuru. Istana Fukuoka adalah contoh yang baik dari jenis rumah puncak bukit abad ke-17 yang mewah dipilih oleh elit pemerintah negara itu. Walaupun struktur baki yang besar hanyalah sebahagian kecil daripada kompleks besar sekali istana asal, ia dipercayai meliputi kawasan seluas 47,000 meter persegi.

Istana ini kekal sebagai tapak yang mengagumkan, bertingkat-tingkat tinggi di atas asas batu tinggi yang menghadap Sungai Naka. Aktiviti lawatan yang sering dilakukan di sini adalah meneroka sejumlah pintu istana, menara dan menara asal dalam kawasan istana yang luas. 

Waktu yang indah dan sesuai untuk melawat adalah pada minggu pertama bulan April di Festival Fukuoka Castle Sakura, yang terkenal di seluruh negara.  Pada masa itu, ia akan mempamerkan lebih daripada 1,000 bunga ceri.  Jika masa tidak mencemburui anda, pastikan anda membuat lawatan kembali ke istana pada waktu malam untuk melihat pencahayaan serta panorama yang luar biasa.

tempat menarik di fukuoka
Imej via [planetware]
Fukuoka sememangnya dipenuhi dengan destinasi pelancongan yang menarik untuk dilawati oleh sesiapa sahaja. Bandar ini juga menganjurkan banyak acara sukan dan perayaan profesional, terutamanya Hakata Gion Yamakasa, iaitu perayaan berusia dua tahun yang panjangnya berusia 700 tahun. Ia diadakan setiap bulan Julai dan melibatkan perarakan yang berwarna-warni dan lain-lain lagi.

Fukuoka juga menawarkan banyak peluang membeli-belah dan port makan yang menarik, khususnya di Canal City Hakata.  Anda cuma perlu terjah sahaja ke tempat menarik di Fukuoka, Jepun ini.  Selamat bercuti!

Jom baca juga tempat menarik di Hokkaido, tempat menarik di Hungary dan tempat menarik di Greece.

 

Rujukan

  1. thosewhowandr
  2. tripzilla
  3. tsunagujapan

 

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *