tempat menarik di xining
|

12 Tempat Menarik Di Xining Sangat Indah Dan Menyeronokkan

Mencari tempat menarik di Xining? Xining adalah salah satu daerah negeri China yang popular dalam kalangan pelancong dimana terdapat banyak tempat percutian dan resort terbaik ketika musim panas. 

Ia kaya dengan senibina bangunan dan keindahan pemandangan alam semulajadi yang pastinya membuatkan anda terpegun. Jom kami sajikan anda dengan tempat menarik di Xining boleh anda singgah jika bercuti di sini.

1.  Tasik Qinghai (Qinghai Lake)

tempat menarik di xining
Imej via [topchinatravel]
Tasik Qinghai yang dikenali sebagai Koko Nor atau Kuku Nor adalah tasik buatan yang terletak di wilayah Qinghai dan merupakan tasik terbesar di China.

Nama Qinghai dan Koko Nor kedua-duanya bermaksud ‘Laut Biru’ dalam bahasa Mandarin dan Mongolia. Ia terletak kira-kira 100 kilometer barat dari ibu kota Xining. Pemandangan tasik ini sangat indah dan rugi jika anda tak ke tempat menarik di Xining ini.

2.  Masjid Dongguan (Dongguan Mosque)

tempat menarik di xining
Imej via [pinterest]
Masjid Dongguan terletak di timur bandar Xining ini merupakan masjid terbesar di Daerah Qinghai. Tempat menarik di Xining ini juga merupakan salah satu daripada empat masjid paling besar di Barat Laut China. Masjid Dongguan ditubuhkan semasa era Dinasti Ming. Terdapat kompleks bangunan gaya istana Cina tradisional di masjid boleh anda lihat.

Pintu masjid itu sebenarnya sebuah gerbang yang dihiasi dengan nama masjid di atasnya. Masjid Dongguan adalah bangunan kuno yang paling banyak dipelihara serta merupakan pusat dan institusi pengajian Islam peringkat tinggi di Barat Laut China.

3. Gunung Sun and Moon & Sungai Daotang 

tempat menarik di xining
Imej via [trip]
Terletak di timur Wilayah Qinghai ke timur laut Tasik Qinghai, Gunung Sun and Moon merupakan kawasan pertanian pusat Qinghai dan di wilayah Qinghai-Tibet. Sungai Daotang yang indah dari gunung tersebut menambahkan lagi kecantikan panorama gunung tersebut..

Tahukah anda, Pavilion Sun dan Pavilion Moon dibina di sisi pasir gunung untuk mengenangkan Puteri Wencheng? Pavilion Moon khususnya menggambarkan komunikasi kebudayaan dari Puteri Wencheng sehingga ke Tibet. Ianya termasuklah benih tanaman, teknologi, perubatan dan Buddhisme. Dikatakan bahawa dia membantu membawa tamadun tersebut ke Tibet.

4.  Kanbula Forest Park)

tempat menarik di xining
Imej via [china]
Tempat menarik di Xining yang terletak di barat daya Jianzha, 131 kilometer dari Xining ini merupakan sebuah taman hutan Kanbula meliputi kawasan seluas 4,776 hektar.  Hutan ini amat mengagumkan dengan panorama lembah besar Sungai Kuning, jambatan Nanzonggou dan dataran tinggi Lijiaxia. Pada tahun 2003, ia dinamakan sebagai taman geografi negara.

Jurang Nun Zhonggou adalah 5000 meter panjang, sempit dan mendalam dengan pemandangan indah yang mengagumkan. Jangan lepaskan peluang untuk bergambar, menikmati udara segar dan melihat pemandangan indah di sini.

5.  Niangniang Mountain

tempat menarik di xining
Imej via [holidayyp]
Tempat menarik di Xining ini juga dikenali sebagai Gunung Jin E. Ia terletak di Dataran County Xining. Ia bermula dari Heilin dan berakhir di Jinyangchuan. Gunung Niangniang meliputi kawasan seluas 100 kilometer persegi dan merupakan cabang Pergunungan Qianlian.

Anda boleh melihat tasik yang berada di puncak gunung tersebut. Ia merupakan salah satu daripada lapan pandangan kuno Xining. Gunung Niang Niang tidak hanya mempunyai pemandangan yang indah, tetapi juga mengandungi dengan khazanah termasuklah arang batu dan kuarsa.

6.  Laoye Mountain

tempat menarik di xining
Imej via [china-tours-online]
Laoye Mountain terletak di bandar Qiaotou Datong County, 35 kilometer di selatan bandar Qinghai, Xining. Gunung ini amat tinggi dan curam. Pemandangannya pun amat indah sekali.

Tempat menarik di Xining ini amat terkenal kerana kuil Duke Guan yang dibina di atas gunung dan terdapat patung Duke Guan di kuil tersebut. Anda dapat menyaksikan pemandangan yang berbeza semasa empat musim. Tumbuh-tumbuhan di sini sangat subur terutamanya pokok hutan, pokok willow dan sebagainya.

7.  Muzium Qinghai

tempat menarik di xining
Imej via [pinterest]
Muzium Wilayah Qinghai terletak di Xining City merupakan sebuah muzium komprehensif di peringkat wilayah China. Bangunan Muzium digunakan untuk menjadi kediaman Ma Bufang, seorang panglima Qinghai tempatan.

Kini, ia meliputi kawasan seluas 30,000 meter persegi dengan ruang lantai 6,000 meter persegi dan merupakan salah satu tapak bersejarah di bawah perlindungan wilayah itu. 

Sekiranya anda ingin mendapatkan maklumat mengenai sejarah Qinghai dan hubungan etnik di negara China, kunjungilah tempat menarik di Xining ini.

8.  Kuil Buddha Utara

tempat menarik di xining
Imej via [thebeautycity]
Kuil Buddha Utara yang merupakan salah satu tempat menarik di Xining ini meliputi kawasan seluas 28,000 meter persegi dan bersandar dengan Gunung Utara di pinggir utara Xining. Sebab itulah ia diberi nama Kuil Gunung Utara. Kuil Buddha Utara merupakan contoh paling awal seni bina agama Buddha di Wilayah Qinghai. 

9.  Pulau Burung (Bird Island)

tempat menarik di xining
Imej via [pinterest]
Pulau Burung yang terletak di barat laut Tasik Qinghai adalah salah satu tasik yang paling indah di China.  Tempat menarik di Xining ini merangkumi dua pulau iaitu Haixi Pi di timur dan di baratnya pula adalah Haixi Shan.

Dengan pemandangan semulajadi yang menarik dan begitu banyak hidupan liar yang indah, Pulau Burung adalah tempat menyeronokkan untuk anda kunjungi.

10.  Biara Ta’er

tempat menarik di xining
Imej via [wikimedia]
Biara Ta’er atau Biara Kumbum yang berkonsepkan kebudayaan ini terletak di Huangzhong.  Kira-kira 25 kilometer dari Xining, tempat menarik di Xining ini dianggap tempat suci di China.

Biara ini membentuk kompleks seni bina yang mewah yang amat baik. Tiga khazanah biara disini adalah sulaman yang empuk, patung dan ukiran dinding.

11.  Gunung Qilian (Qilian Mountain)

tempat menarik di xining
Imej via [wendyweitours]
Ketinggian purata Gunung Qilian adalah di antara 4000 meter hingga 5000 meter dari atas paras laut. Salji gunung membentuk landskap pemandangan luar biasa. Pada attitude ketinggian 4000 meter, salji di pergunungan Qilian sering muncul bertentangan dengan fenomena biologi.

Di dalam lapisan salji yang cetek, terdapat cendawan yang merupakan bahan perubatan berharga dan rumput gunung salji tumbuh di bawah hakisan angin batu. Anda boleh saksikan keindahan panorama ini tatkala berkunjung ke sini.

12.  Tulou Temple of Beishan Mountain

tempat menarik di xining
Imej via [tripadvisor]
Gereja dan candi yang terdapat di tempat menarik di Xining ini cukup terkenal dalam kalangan pengunjung tempatan. Anda boleh singgah di sini untuk melihat keindahan dan keunikan kawasan seakan berbukit ini serta mengenali pengunjung tempatan yang datang dan aktiviti mereka di sini.

Berikut adalah 12 tempat menarik di Xining. Jom lihat juga tempat menarik di Tanjung Karang, tempat menarik di Pulau Tuba, tempat menarik di Pulau Tinggi dan tempat menarik di Riau.

Rujukan

  1. topchinatravel
  2. tour-beijing
  3. travelchinaguide

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *