Ramai tak tahu bahawa Australia yang besar ini tidak kurang mempunyai destinasi percutian menarik dengan pelbagai aktiviti yang tidak anda jangkakan. Salah satu negeri di Australia adalah Queensland. Ia merupakan salah satu tempat pelancongan terbaik untuk anda kunjungi.

Selain sarat dengan aktiviti menarik, keindahan dan kecantikannya juga tidak dinafikan lagi.  Anda akan menemui daerah pedalaman yang basah atau kering serta kota yang juga merupakan tapak warisan dunia UNESCO. Kenali akan ibu kota Queensland iaitu Brisbane yang dikatakan sangat pesat membangun di Australia, namun suasananya amat tenang dan santai.

Sebagai sebuah destinasi percutian yang terkenal di Australia, Queensland menawarkan keindahan semulajadi seperti hutan hujan tropika, pulau tropika terumbu karang, air terjun, pantai-pantai emas dan banyak lagi pemandangan yang cantik. Dengan tempat percutian yang menarik, pastinya aktivitinya juga menarik bukan? Jom lihat tempat menarik di Queensland ramai tak tahu

1.  Taman Negara Daintree

tempat menarik di queensland

Imej via [australia]

Kawasan Warisan Dunia Tropika Basah ini merupakan tempat menarik di Queensland boleh anda kunjungi.  Taman Negara Daintree terletak di Queensland Far North.  Ia merupakan hutan hujan tertua di dunia serta terbahagi kepada dua bahagian utama taman iaitu perairan jernih dan hutan Mossman Gorge dan Cape Tribulation yang amat subur.  Untuk pengetahuan anda, hutan-hutan ini merentasi pantai terumbu karang di Laut Koral.

Di sini, anda boleh melihat pelbagai flora dan fauna memandangkan ia adalah sebuah hutan. Terdapat lebih daripada 18,000 spesies tumbuhan di taman dan pelbagai hidupan liar seperti naga hutan hujan Boyd, buaya, hued azure kingfishers, sumbu kubus dan juga musang tikus-kangaroos.

2.  Gold Coast

tempat menarik di queensland

Imej via [hotelmanagement]

Tempat menarik di Queensland yang boleh anda kunjungi seterusnya adalah Gold Coast. Ramai penduduk tempatan menyarankan untuk anda bersantai di sini. Ia merupakan sebuah kawasan percutian terkenal dalam negara Australia.   Pemandangan indah lautan, pasir pantai dan matahari adalah sesuatu yang perlu anda lihat.

Kawasan ini telah membangun menjadi sejenis tropika Las Vegas dengan pelbagai bangunan tinggi serta hotel untuk penginapan pelancong. Anda boleh memilih mana-mana hotel yang anda suka untuk bermalam. Esoknya, anda boleh bermain air di pantai God Coast.

3.  Brisbane

tempat menarik di queensland australia

Imej via [queensland]

Brisbane adalah sebuah daerah Queensland yang amat dikenali ramai kerana ia adalah ibu kota Queesnland.  Tempat menarik di Queensland ini amat pesat membangun dan tentunya banyak tarikan pelancong terdapat di sini.  Tahukah anda, Pusat Kebudayaan Queensland terletak di Tebing Selatan Brisbane yang menyajikan pelbagai hiburan dan keseronokan buat anda.

Aktiviti menarik boleh anda lakukan di sini seperti menonton konsert dan persembahan yang diadakan, melihat pameran di sekitar sini dan melawat muzium terdekat untuk menyaksikan hasil seni asli dan khazanah budaya di Australia serta banyak lagi.

Sekiranya anda singgah di lokasi muzik yang berada di Daerah Pusat Perniagaan, West End dan Fortitude Valley, anda juga berpeluang untuk merasai suasana muzik Brisbane yang telah berjaya memasuki Carta Muzik Hangat 5 Terbaik AS di dunia pada tahun 2007 yang lalu. Ramai penduduk tempatan yang merupakan peminat muzik akan berhibur di sini.

4.  Tebing Karang Besar

tempat menarik di queensbay australia

Imej via [cnnindonesia]

Tempat menarik di Queensland Australia ini bukan calang-calang tempatnya. Tebing Karang Besar ini adalah salah satu keajaiban dunia yang semulajadi dikenali sebagai Great Barrier Reef.  Ia merupakan sebuah taman laut yang panjang dari pantai utara Queensland dari Mackay ke sudut timur laut Australia.

Lebih dari 3,000 terumbu karang, 300 pulau karang, 600 pulau benua dan banyak pulau mangrove dilindungi oleh tebing karang besar ini.  Para penyelam dan snorkel dari seluruh dunia juga amat terkejut menyaksikan keajaiban lautan ini dimana terdapat pelbagaian marin terumbu karang dan hidupan laut yang aneh ditemui di sini.

Terdapat lebih daripada 1,600 spesies ikan tropika serta dugongs, ikan lumba-lumba, ikan hiu, kerang raksasa, kura-kura dan kaleidoskopik karang lembut dan keras. Inilah satu-satunya pantai yang menakjubkan bukan sahaja di Australia tetapi juga di dunia.

5.  Pelabuhan Douglas

tempat menarik di queensland australia

Imej via [discoverqueensland]

Jika nak bermalam lama di Queensland Australia, anda wajib berkunjung ke Port Douglas.  Port Douglas atau pelaburan Douglas ini menjadi resort percutian bagi anda yang sukakan pantai dan pelbagai tarikan percutian. Di sini bukan sahaja pantai, tetapi anda juga boleh ke pekan berdekatan Port Douglas.

Selain bermandi-manda dan bersantai di Port Douglas, anda boleh menikmati makanan di kafe-kafe di sepanjang kawasan ini. Nak beli cenderamata di kedai-kedai pun boleh.  Jangan lupa juga untuk berkunjung ke galeri seni yang menawarkan pelbagai pameran yang indah untuk dilihat.

6.  Fraser Island

tempat menarik di queensland australia

Imej via [civitatis]

Ini bukanlah Bukit Fraser di Malaysia tetapi Fraser Island di Queensand Australia yang terletak antara Bundaberg dan Brisbane. Tempat menarik di Queensland Australia ini merupakan tapak Warisan Dunia pulau pasir yang terbesar di dunia. Untuk ke sini, anda akan melalui Pantai Tujuh Puluh Lima Mile yang merupakan jalan utama pulau ini.

Tarikan yang terdapat di Fraser Island adalah kapal karam Maheno, Eli Creek, Tebing batu pasir berwarna The Cathedrals, kolam-kolam rock Champagne Pools dan banyak lagi. Berdekatan dengan pantai ini, terdapat tapak orang asli dan pelbagai pembentukan batu boleh anda lihat. Namun apa yang menarik adalah air laut di sini sangat jernih, bersih dan segar.

Pulau ini juga amat terkenal dengan flora dan fauna yang pelbagai sehingga tidak anda bayangkan iaitu terdaat kuda liar, jerung harimau, ikan lumba-lumba, ikan paus dan banyak lagi.  Lebih 300 spesis burung juga menjadi tarikan pulau ini. Untuk ke sini, anda boleh menaiki feri dari Hervey Bay dan juga Rainbow Beach.

7.  Kepulauan Whitsunday

tempat menarik di queensland australia

Imej via [anekawisataseru]

Para peminat pantai pasti takkan melepaskan peluang untuk berkunjung ke tempat menarik di Queensland Australia ini. Kepulauan Whitsundays terdiri daripada puncak pantai yang hadir dari laut, pulau-pulau benua serta ia termasuklah 74 pulau yang menakjubkan di sepanjang Great Barrier Reef. Besar sungguh kepulauan whitsundays ini!

Selain lautan dan pantai, lima daripadanya juga telah diisytiharkan sebagai taman negara manakala kira-kira lapan pula menjadi tempat penginapan atau resort yang terkenal.  Tidak jauh dari situ, terdapat beberapa resort mewah seperti Long Island Resort, Daydream Resort & Spa dan juga Pulau Hayma.

Jika berkunjung ke tempat menarik di Queensland Australia ini, anda akan tiba di pelaburhan Shute atau Pantai Airlie terlebih dahulu. Setelah itu, lawatlah ke Pantai Whitehaven dan seluruh kepulauan Whitsundays ini, pasti pengembaraan anda menarik sekali.

8.  Sunshine Coast

tempat menarik di queensland australia

Imej via [auntbetty]

Selain dari Gold Coast, Sunshine Coast adalah tempat menarik di Queensland Australia yang kedua terbesar di selatan Queensland.  Ia terletak dari Caloundra ke Noosa Heads yang merupakan kawasan perlancongan terkenal di daerah ini.  Ia juga berdekatan dengan Taman Negara Noosa yang boleh anda kunjungi di kawasan Sunshine Coast.

Walaupun tidak ramai tahu akan Sunshine Coast ini, ia tetap cantik dari segi pantai yang indah, bersih serta penuh dengan sungai-sungai dan tebing curam. Sunshince Coast bukan sekadar pantai sahaja, malah ia juga meliputi kawasan Noosa seperti Pantai Sunshine, Pantai Peregian dan Pantai Coolum.

Anda juga boleh membeli-belah di Pasaran Eumundi Sabtu dan melawat Taman Negara Gunung Kaca yang berdekatan. Betullah rupanya kawasan Sunshine Coast ini amat besar sekali. Banyak lagi tempat menarik dan lokasi percutian yang terdapat di sini.

9.  Dreamworld Gold Coast

tempat menarik di queensland

Imej via [lokshatoursydney]

Dalam kawasan Gold Coast, anda boleh berkunjung ke Dreamworld pula. Anak-anak pasti sukakannya kerana tempat menarik di Queensland ini merupakan taman tema yang pelbagai. Selain Gold Coast menawarkan pantai dan tempat bersantai, anda juga boleh bermandi-manda di taman tema Dreamworld.

Tidak hanya itu, anda boleh singgah ke Pulau Harimau, ABC Kids World, Whitewater World dan macam-macam lagi permainan serta program yang menyeronokkan anda dan keluarga. Oh ya, jangan lupa juga menonton pertunjukan fun house show dan membeli-belah di sini. Anda boleh dapatkan pelbagai cenderahati untuk dibawa pulang ataupun untuk dijadikan kenang kenangan.

10.  Historic Village Herberton

tempat menarik di queensland australia

Imej via [cairnsholidayhomes]

Tempat menarik di Queensland Australia ini merupakan sebuah kampung atau kota tua yang telah lama, namun masih dikunjungi ramai. Anda dapat melihat kampung ini di sebelah jalan dan sarat dengan pelbagai bangunan rumah kecil seperti bengkel, rumah, kedai dan lain-lain lagi.

Keadaannya sangat baik dan terjaga rapi, anda juga akan menyedari bahawa bangunan lama ini sangat cantik untuk anda kunjungi. Jangan lupa untuk singgah di kedai-kedai berhampiran, kedai mainan, kedai minuman dan makanan, barang-barang antik dan cenderamata serta banyak lagi peninggalan barang mereka.

Anda boleh singgah di Muzium Herberton dan juga Elderslie House yang juga merupakan tarikan pelancong. Boleh dikatakan Historic Village Herberton ini merupakan kota atau kampung yang paling bersejarah boleh anda singgah. Pastinya terdapat banyak maklumat dan informasi bersejarah yang boleh anda baca. Beruntunglah sekiranya anda dapat menjejakkan kaki ke kota ini!

11.  Spy & Camera Museum

tempat menarik di queensland australia

Imej via [tablelands]

Spy dan Camera Museum ini adalah sebuah muzium kecil yang terdapat di Queensland Australia dalam kawasan Herberton yang merupakan kampung penuh sejarah.  Setibanya di sini, anda akan disambut oleh pemilik muzium iaitu Michael. Anda boleh menerokai seluruh muzium ini untuk melihat semua jenis kamera dan sejarah kamera serta gambar-gambar lama di sini.

Bukan sahaja anda dapat menimba pelbagai ilmu pengetahuan di sini, tetapi anda juga dapat luangkan masa bersama kawan-kawan dan keluarga. Pasti anda akan terhibur selama berada di sini! Paling teruja lagi, pelbagai kamera yang pelik, aneh dan luar biasa akan anda ingat sampai bila-bila setelah datang ke Muzium Spy dan Kamera ini.

Itulah dia 11 tempat menarik di Queensland Australia yang ramai tak tahu. Wajiblah anda berkunjung ke sini pada musim cuti sekolah untuk berhibur.  Jom baca juga tempat menarik di Qatar, tempat menarik di Queenstown New Zealand, tempat menarik di Okinawa dan tempat menarik di Odaiba.

Rujukan:

  1. panorama-jtb
  2. ms.tripnholidays
  3. tripadvisor

Penulis: Zushazrina Zulkifli

Merupakan penulis bebas sepenuh masa yang suka berkongsi tips, ilmu dan penulisan di Malaysia.

Tinggalkan Komen!


Langgan Info Kami

Berkaitan


.