tempat menarik di gangnam
|

12 Tempat Menarik Di Gangnam Terbaik Dan Destinasi TOP

Mencari idea tempat menarik di Gangnam?

Pernah dengar tempat yang bernama Gangnam? Seoul dibahagikan di sepanjang Sungai Han (Hangang), yang membelah bandar menjadi dua bahagian, dengan Gangbuk di utara dan Gangnam di selatan sungai. Walaupun Gangbuk adalah lebih daripada sebuah bandar lama di tengah Seoul, Gangnam adalah tempat tarikan moden.

Jom kami kongsikan tempat menarik di Gangnam yang boleh anda kunjungi jika bercuti di Korea. Sekiranya anda mahu memanfaatkan sepenuhnya masa anda di Gangnam, pastikan anda baca sampai habis!

1.  Jalan Fesyen Cheongdam (Cheongdam Fashion Street)

tempat menarik di gangnam
Imej via [visitkorea]
Jalan Fashion Cheongdam adalah daerah mewah di mana anda akan mendapati banyak kedai jenama mewah seperti Gucci, Prada, Louis Vuitton, dan sebagainya. Terdapat banyak juga kedai jenama yang terkenal seperti Namu oleh Namuhana, Biker Starlet, dan Mucha.

Berjalan di sepanjang jalan tempat menarik di Gangnam ini, anda boleh melihat pelbagai jenis kedai kecantikan dan estetika yang menawarkan pelbagai rawatan kecantikan, salah satunya adalah pembedahan plastik.

2.  Garosu-gil

tempat menarik di gangnam
Imej via [trippose]
Garosu-gil adalah salah satu kawasan terbaik di Gangnam. Singgahlah di kafe yang penuh hiasan dalaman nan indah ini.  Selain itu, atmosfera di sini sangat menakjubkan. Selain berjalan-jalan di sekitar kafe, anda juga boleh menikmati suasana indah di sepanjang jalan yang dipenuhi dengan pokok Ginkgo yang indah.

Pada keseluruhannya, tempat menarik di Gangnam ini adalah kawasan yang hebat di mana anda akan menemui gabungan galeri seni, kedai runcit yang cantik dan kafe-kafe artisan.

Anda juga boleh mempertimbangkan untuk menginap di Dormy Inn Premium Seoul Garosugil.  Ia hanya terletak beberapa minit sahaja dari Garosu-gil dan berhampiran dengan stesen kereta bawah tanah Sinsa.

3.  Kuil Bongeunsa (Bongeunsa Temple)

tempat menarik di gangnam
Imej via [theseoulguide]
Kuil Bongeunsa adalah kuil Buddha yang ditubuhkan pada tahun 794, semasa pemerintahan Raja Wonseong. Walau bagaimanapun, tarikan utama kuil ini adalah ia merupakan kawasan yang tenang.

Sesuailah bagi anda yang ingin melarikan diri dari hiruk-pikuk kesesakan bandar Gangnam.  Anda boleh menghayati seni pembinaan kuil ini dengan memerhatikan perbezaan di antara seni bina tradisional kuil dan bangunan pencakar langit Gangnam.

4. Lotte World Theme Park 

tempat menarik di gangnam
Imej via [pinterest]
Taman hiburan Lotte tidak sebesar Disney World Orlando, tetapi ia terdiri daripada taman tema dalaman yang terbesar di dunia.  Ia terletak di Jamsil dan anda boleh datang ke sini melalui stesen Jamsil. Lotte World Theme Park adalah salah satu tempat menarik di Gangnam tak harus anda lepaskan.

5.  Apgujeong Rodeo Street

tempat menarik di gangnam
Imej via [english]
Apgujeong Rodeo Street mempunyai banyak kedai mewah. Walau bagaimanapun, ia juga terkenal dengan jenama asing, hip hop, dan kedai fesyen yang bergaya.  Untuk pengetahuan anda, Galleria Department Store yang terkenal juga terletak berhampiran kawasan ini juga.  Pendek kata, kebanyakan butik di sini sangat mewah. 

6.  Kyochon Chicken

tempat menarik di gangnam
Imej via [chinchaijiak]
Selepas bersiar-siar di Kota Gangnam, sudah waktunya untuk mengisi semula perut dengan beberapa ayam goreng Korea dari Kyochon Chicken! Apa yang membezakan Kyochon Chicken dan ayam goreng yang terkenal yang lain adalah keunikan rasanya yang tersendiri. Alang-alang bercuti di sini, wajiblah anda rasa salah satu makanan orang-orang sini.

7.  Gangnam Station Underground Shopping Center

tempat menarik di gangnam
Imej via [steemit]
Di Stesen Gangnam, terdapat sebuah pusat membeli-belah bawah tanah yang besar yang dikenali sebagai Pusat Beli Belah Bawah Tanah Stesen Gangnam.  Banyak kedai di sini yang menjual pakaian pada kadar harga yang berpatutan, kasut, produk kecantikan dan aksesori fesyen.

Disini, anda juga boleh mencuci mata membuat perbandingan dan harga di sini juga membolehkan anda tawar menawar. Kena gayanya, mesti anda dapat potongan diskaun yang lebih.

8.  Samsung D’light

tempat menarik di gangnam
Imej via [flickr]
Sekiranya anda seorang penggemar gadjet, Pusat pameran Samsung d’light ini adalah lokasi sesuai anda kunjungi. Di sini, anda boleh mencuba semua peranti dan teknologi terkini Samsung. Tempat menarik di Gangnam ini terletak di bangunan ketua Samsung yang dihubungkan ke stesen Gangnam dan terdiri daripada tiga tingkat. 

Di tingkat dua, pusat pameran ini menunjukkan masa depan teknologi dan perkara yang mereka lakukan. Di tingkat pertama pula, mereka menyediakan tempat pameran bagi orang untuk mencuba peranti.  Akhir sekali adalah tempat membeli produk mereka.

9.  Pasaraya COEX (COEX Mall)

tempat menarik di gangnam
Imej via [kyrakara]
COEX adalah kompleks konvensyen, dewan pameran, akuarium, pawagam, hotel, restoran serta banyak pusat membeli-belah termasuk Starfield Coex Mall. COEX terletak di antara stesen keretapi bawah tanah Samseong dan kuil Bongeunsa.

Terdapat kedai Kakao di pusat membeli-belah COEX boleh anda kunjungi di sini. Kakao merupakan tempat terbaik untuk membeli cenderamata untuk diberi kepada rakan-rakan dan anak-anak anda.

10.  Taman Samneung (Samneung Park)

tempat menarik di gangnam
Imej via [airbnb]
Tahukah anda, tempat menarik di Gangnam bernama Taman Samneung ini penuh dengan sejarah?  Terdapat beberapa tanah perkuburan, termasuk tanah perkuburan Raja Jungjong di sini.  Tiga makam di lokasi ini iaitu makam Raja Seongjong, Permaisuri Jeonghyeon, dan Raja Jungjong, raja ke-11 dari dinasti Joseon boleh anda saksikan.

Hutan sekitarnya menjadikan tempat ini sebagai tempat yang popular untuk berjalan-jalan dan bersantai. Makam raja itu dijadikan sebagai tapak Warisan Dunia UNESCO, seperti semua dinasti Joseon.

11.  Taman Olympic Seoul (Seoul Olympic Park)

tempat menarik di gangnam
Imej via [trover]
Ramai tak sangka bahawa Seoul Olympic Park sangat besar tempatnya. Ia mempunyai tujuh kafe yang berbeza, tiga restoran, kedai serbaneka, sebuah museum K-pop, pusat kecergasan, dan sebagainya.

Landskapnya yang indah ini berfungsi sebagai tempat istirehat yang sesuai untuk anda jauhkan diri dari kesesakan bandar. Setiap hari penuh kegiatan dan aktiviti menarik dilakukan di sini.

12.  Seoul Bamdokkaebi Night Market

tempat menarik di gangnam
Imej via [ivisitkorea]
Pasar Malam Bamdokkaebi Seoul bukan sahaja port untuk makanan malahan ianya juga menjual pelbagai produk buatan tangan yang cantik. Anda juga boleh mendengar muzik langsung  yang pelbagai genre.  Di sini, anda boleh puaskan mata, telinga dan selera anda sekaligus! 

Berikut adalah tempat menarik di Gangnam harus anda tahu. Jom baca juga tempat menarik di Incheon, tempat menarik di Pulau Belitung, tempat menarik di Pulau Aman dan tempat menarik di Pulau Aur.

Rujukan

  1. trazy
  2. ivisitkorea
  3. eatandtravelwithus

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *