SEMAKAN ONLINE KENAIKAN PANGKAT (e-PANGKAT) – KPM

e-Pangkat | Semakan Online Kenaikan Pangkat Guru – Kementerian Pelajaran Malaysia | Sebagaimana yang kita semua tahu, tempoh akhir pengemaskinian data PPP dan AKP telah tamat semalam, pada 18 Julai 2012, namun pengesahan oleh Ketua Jabatan perlu dilakukan pada 19 dan 20 Julai 2012. Dengan ini anda sudah tidak boleh mengemaskini data yang ada didalam sistem e-Pangkat lagi.

Selepas daripada tarikh 20 Julai 2012, pengemaskinian masih boleh dilakukan oleh Ketua Jabatan tetapi bagi PPP dan AKP yang masih belum dikemaskini dan disahkan maklumat mereka oleh Ketua Jabatan selepas daripada tarikh tersebut, Ketua Jabatan akan bertanggungjawab sekiranya PPP dan AKP tidak boleh dipertimbangkan dalam urusan pemangkuan/ kenaikan pangkat yang akan disiarkan di laman ePangkat selepas ini.

Sistem Naik Pangkat atau e PANGKAT merupakan satu sistem aplikasi dalam talian yang melaksanakan:

 1. Proses pemangkuan
 2. Menangani isu kelewatan dan pertindihan urusan kenaikan pangkat
 3. Kenaikan Pangkat
 4. Penempatan pemangkuan
 5. Pertukaran jawatan
 6. Memantau serta mengemaskini data-data kenaikan pangkat bagi Pegawai Perkhidmatan Pendidikan (PPP) dan Anggota Kumpulan Sokongan (AKS) di bawah Kementerian Pelajaran Malaysia (KPM)

Disini juga ammboi sertakan cara-cara untuk membuat Permohonan Online Kenaikan Pangkat (e-Pangkat) Secara Online. Bagi mereka yang mahu membuat Semakan Online Kenaikan Pangkat (e-Pangkat) Secara Online pula anda boleh terus ke langkah 2 (Semestinya anda sudah ada ID dan Kata Laluan Pengguna). Jika tidak anda perlu mendaftarkan maklumat ID dan Kata Laluan sebagaimana arahan dibawah.

Langkah 1 :

Langkah 2 :

Selepas siapa daftar barulah anda boleh Log masuk ke laman e-Pangkat.

SEMAKAN KENAIKAN PANGKAT ONLINE

Kemudian anda boleh isi maklumat sebagaimana yang diminta.

* Lupa ID atau Kata Laluan atau masalah LOG MASUK :

Emel kepada [email protected] dengan tajuk yang jelas samada Lupa Kata Laluan atau Gagal Mendaftar ID Pengguna beserta maklumat lengkap tuan/puan seperti nama penuh, nombor kad pengenalan, gred dan gelaran jawatan, tempat bertugas dan kod tempat bertugas untuk memudahkan pihak berkenaan membuat tindakan. Harap maklum.

KLIK SINI – – ->> SEMAKAN KENAIKAN PANGKAT ONLINE

KLIK SINI —>> SEMAKAN KEPUTUSAN URUSAN KENAIKAN PANGKAT ONLINE – KPM

KLIK SINILAMAN WEB RASMI e-PANGKAT

NOTA : Sistem ePangkat kini dibuka secara berterusan untuk Ketua Jabatan membuat pengemaskinian dan pengesahan maklumat PPP dan AKP lantikan tetap Suruhanjaya Perkhidmatan (SPP) di bawah Pentadbiran masing-masing. Sebarang masalah mengenai Sistem ePangkat sila kemukakan ke [email protected]

Similar Posts

6 Comments

  1. Sekolah pedalaman di Sarawak banyak yang tak dapat online epangkat/apa2x sahaja online/hp pun tak dapat tempat SK Tegulang Belaga Sarawak ini Radio pun tak dapat walaupun Radio itu 12FM sekali pun tak dapat cuma Astro sahaja yang dapat (Astro prinadi lah…) mlnta maaf kalau ada huruf perkataan Comment saya kurang atau salah…

 1. Tugas saya Pembantu Operasi N11 (kup) di Kementerian Pendidikan Malayaia (kpm) bertugas di SK Tegulang Belaga Sarawak,sekarang saya mahu memohon naik Pangkat ka N17(kup) boleh ka

 2. Maaf,jika ada pekeliling tentang e pangkat,tolong bagi kelongaran 2 bulun/3 bulan tarikh tutup epangkat/apa kepada sekolah yang jauh dipedalaman seperti SK Lusung laku,SK Tegulang Belaga Sarawak sebab kedudukan sekolah sangat2x jauh dari bandar/pekan.contoh dari Bahagian/Daerah kapit/Bandar kapit 2hari baru sampai di tempat ini,kalau dari pekan Belaga 3jam lebih jalan balak seapruh( yang sangat3x menyedihkan lagi elaun pedalaman/P..?? tak dibayar-bayar lagi..selama dua(2)tahun sudah berlalu tak percaya.yang bertanggung jawap tentang perkara ini di Kementerian Pendidikan Malaysia/KPM harus datang sendiri secara Lansung ka tempat ini jangan tutup telingga/tutup mata.(saya minta maaf kalau ada salah dan silap apa yang saya comment ini)terima Tuan.

 3. Tak perlulah nak kata di kawadan pedalaman di Ulu Belaga. Kami di daerah Serian inipun susah nak menguruskan epangkat di atas capaian internet yg sgt tidak memuaskan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *