tempat menarik di xiamen china
|

13 Tempat Menarik Di Xiamen China Sesuai Dikunjungi Ramai

Nama Xiamen telah dikenali ramai sebagai sebuah kota dalam negara China. Xiamen adalah salah sebuah kota utama di bahagian tenggara pantai pesisir Republik Rakyat Tiongkok dan ia menghadap Selat Taiwan.

Bandar ini meliputi kawasan seluas 1,699.39 kilometer persegi (656.14 meter persegi) dengan jumlah penduduk 3,531,347 pada tahun 2010.  Xiamen ataupun nama lainnya pula iaitu Amoy juga merupakan pusat tarikan pelancong. Bak kata orang, tak lengkap jika bercuti ke China namun tidak melawat Xiamen. Ia terkenal dengan pemandangan alam semulajadi  dan pantai yang indah.

Anda pasti membuat pilihan yang tepat sekiranya memilih Xiamen sebagai destinasi pelancongan anda.  Jom kami kongsikan kepada anda beberapa tempat menarik di Xiamen China sesuai untuk dikunjungi ramai.

1.  Gulangyu Island

tempat menarik di xiamen china
Imej via [chinatourmap]
Pulau Gulangyu, Taman Laut yang dikatakan tempat menarik di Xiamen China ini terletak di barat daya Xiamen City. Pengunjung boleh sampai dengan menaiki  feri dari Xiamen City dalam masa kira-kira 5 minit.

Untuk pengetahuan anda, Pulau Gulangyu ini tercalon di dalam salah satu sepuluh kawasan yang paling indah di Fujian.  Pulau Gulangyu terkenal dengan keindahan pantainya yang halus, peninggalan purba dan seni bina yang beragam.  Ia mula menjadi penting pada tahun 1842 selepas menandatangani perjanjian Nanking. Kemudian, pulau ini berkembang menjadi sebuah bandar bergaya Eropah dengan gereja-gereja, konsulat, dan villa.

Pada tahun 1903, ia telah ditetapkan sebagai Penyelesaian Antarabangsa untuk Eropah dan Jepun. Jadi, pulau ini masih mengekalkan suasana yang mengingatkan Eropah Selatan. Menyeberang lebih kurang 2.5 km persegi, Gulangyu sangat menyenangkan untuk diterokai  dengan berjalan kaki.

Pengunjung selalunya gemar berjemur dan berkelah di pantainya. Pulau Gulangyu ini juga merupakan pilihan kebanyakan pengantin untuk sesi fotografi kerana suasananya agak romantis. Selain itu, anda boleh berkunjung ke tempat menarik di pulau ini seperti Sunlight Rock, Shuzhuang Garden & Piano Museum dan lain-lain lagi.

2.  South Putuo Temple 

tempat menarik di xiamen china
Imej via [china]
Kuil Selatan Putuo terletak berhampiran dengan Universiti Xiamen dan Sungai Lu. Kuil Selatan Putuo ini telah ditubuhkan pada zaman  Dinasti Tang.  Para biarawan yang mendiami tempat itu telah menjadikannya sebagai tanah suci Buddha. Ia digunakan untuk mempunyai nama yang berlainan.

Apabila anda datang, anda akan melihat Dewan Raja Syurgawi Daxiong Hall, Hall of Great Compassion dan Pavilion yang dibina pada tahun 1936. Pelbagai pameran yang boleh anda saksikan di sini misalnya kitab-kitab Buddha, imej Buddha dari Burma, ukiran gading dan karya seni lain disimpan. Jangan terlepas untuk menyaksikan harta karun Buddha tempat menarik di Xiamen China ini.

3.  Tan Kah Kee Memorial Museum

tempat menarik di xiamen china
Imej via [xiamen]
Muzium Memorial Tan Kah Kee adalah muzium untuk memorial terkenal selebriti dan sejarah. Bangunannya mewarisi ciri unik selatan Fujian. Muzium ini didedikasikan oleh Tan Kah Kee iaitu pemimpin Cina yang terkenal patriotik di luar negara.

Selain itu, anda boleh ke sini untuk melihat keunikan dan kecantikan muzium ini di samping mendapatkan ilmu asas pendidikan patriotik yang penting untuk kegunaan di Xiamen dan sebagai pelajaran.

4.  Hulisyan Fortress

tempat menarik di xiamen china
Imej via [singaporeair]
Hulisyan Fortress terletak di pantai selatan Pulau Xiamen. Benteng Hulishan ini mengawasi pantai Cina selama lebih dari satu abad sekarang. Sebagai tempat menarik di Xiamen China, ia pernah diiktiraf sebagai tapak bersejarah penting dan dipelihara oleh kerajaan.

Pada kali pertama ia dibina pada tahun 1894, ianya adalah semasa pemerintahan Guangxu di Dinasti Qing.  Tempat ini sentiasa menjadi landmark penting dalam sejarah pulau itu, ia juga mempunyai peranan penting dalam pertahanan negara terhadap Jepun pada tahun 1900.

Di Benteng Hulishan, anda dapat menerokai dengan lebih mendalam istana yang menduduki kawasan seluas 13.000 meter per segi ini.  Terdapat juga menara kawalan, tempat latihan askar, meriam dan pelbagai lagi. 

5.  Gulangyu Seashell Museum 

tempat menarik di xiamen china
Imej via [klook]
Muzium ini mempunyai koleksi lebih daripada 6,800 kerang yang terdapat di dunia. Ia terletak di dalam tempat perlindungan serbuan udara yang telah diubah suai. Anda akan merasa seperti anda meneroka di dalam  lautan yang dalam.

Berada di tempat menarik di Xiamen China ini, anda dapat melihat tangki yang penuh dengan ikan dan kehidupan laut yang lain. Selain itu, terdapat juga imej holografik yang menghiburkan dan banyak memberikan informasi. Jika bertuah, anda juga mungkin dapat melihat ikan duyung.

6.  Bailuzho Park

tempat menarik di xiamen china
Imej via [flickr]
Bailuzho Park terletak di Nanjing, tepatnya di Pulau Egret. Taman ini mempunyai pavilion besar di tengah-tengah dengan pemandangan yang indah. Anda dapat melihat patung-patung egret di tasik  sebelah barat pavilion. Taman Bailuzhou penuh dengan patung-patung yang menarik dan terdapat patung yang diukir dijaga dengan rapi.

Salah satu patung yang paling banyak diambil gambar oleh pengunjung ialah patung salah seorang dewi. Berlutut di atas batu sambil  menyikat rambutnya yang panjang. Ia adalah simbol bagi tempat menarik di Xiamen China ini. Disamping itu, terdapat juga beberapa jambatan landskap yang indah dan Kuil Jiufeng. 

7.  Zhongshan Road 

tempat menarik di xiamen china
Imej via [blog.naver]
Kawasan Zhongshan Road ini terletak di tengah-tengah kawasan komersial Xiamen. Ia merupakan tarikan utama pelancong yang menyeronokkan.  Jalan ini penuh dengan kedai-kedai dan vendor jalanan. Zhongshan  Road juga lebih daripada sekadar jalan komersil, ia merupakan pusat hiburan dan makanan di Xiamen.

Hampir 200 kedai beroperasi di sini. Kebanyakan struktur bangunan di sepanjang Jalan Zhongshan adalah gabungan seni bina zaman era Victoria dan seni bina tradisional Cina. Sepanjang malam, Zhongshan akan hidup dengan lampu berwarna-warni yang cantik boleh anda saksikan. Jangan lepaskan peluang membeli belah di sini juga ya!

8.  Xiamen University

tempat menarik di xiamen china
Imej via [caixinglobal]
Universiti Xiamen merupakan universiti terbaik di Xiamen juga dikatakan sebagai tempat menarik di Xiamen China yang boleh dikunjungi ramai. Ia ditubuhkan pada tahun 1921 oleh Tan Kah Kee, pemimpin Cina yang terkenal patriotik di luar negeri. Universiti Xiamen adalah sebuah kampus yang indah terletak di antara laut dan gunung.

Sebenarnya, ia adalah universiti pertama yang diasaskan oleh Cina luar negeri dalam sejarah pendidikan moden China, serta salah satu universiti peringkat tinggi di China. Motto terkenal universiti ini adalah “Mengejar Kecemerlangan, Berjuang untuk Kesempurnaan”.

 Universiti Xiamen dikatakan sebagai salah satu universiti paling indah di China. Disamping itu, terdapat Dewan Memorial Luxun dan Muzium Kemanusiaan di Universiti Xiamen. Walaupun ianya sekadar universiti, namun tempatnya sungguh cantik untuk dilawati. Ia juga terbuka untuk lawatan orang ramai.

9.  Qingjing Mosque

tempat menarik di xiamen china
Imej via [chinadaily]
Masjid Qingjing dibina pada 1009 di Tumen Street di bandar Quanzhou, Fujian, China. Ia meliputi kawasan seluas 2,500 meter persegi (27,000 kaki persegi). Masjid ini juga dikenali sebagai masjid tertua dengan gaya senibina Arab di Xiamen. Seni bina tempat menarik di Xiamen China ini adalah hasil gabungan gaya Cina dan Islam.

Tujuan senibina seperti itu adalah untuk meraikan budaya dan adat orang cina pada ketika itu. Di sebelah timur pintu gerbang terdapat dua batu yang tercatat tahun  pembinaan semula masjid di Yuan (1271-1368) dan dinasti Ming (1368-1644).

Satu lagi tablet batu terletak berhampiran pintu gerbang, diukir dengan undang-undang imperial Zhu Di iaitu maharaja ketiga Dinasti Ming. Dia menyebarkan fatwa ini untuk melindungi Masjid dan pengikut Islam di China.

10.  Sunlight Rock

tempat menarik di xiamen china
Imej via [chinatourman]
Sunlight Rock juga dikenali sebagai Dragon Head Hill. Ia merupakan puncak tertinggi Pulau Gulangyu. Ia adalah tempat menarik di Xiamen China yang membolehkan anda melihat matahari terbenam. Kawasan ini juga meliputi Sunlight Rock Scenic Area  dan Piano Garden.

Terdapat satu pernyataan bahawa jika anda tidak naik ke Sunlight Rock, anda tidak pernah pergi ke Xiamen. Begitulah terkenalnya puncak ini di Xiamen. Di atas Sunlight Rock terdapat batu gergasi dengan diameter lebih dari 40 meter.

Selain itu, terdapat Kuil Rock Sunlight iaitu salah satu daripada empat kuil Buddha tertinggi di Xiamen. Disamping itu, antara tarikan di sini adalah Piano Garden, Hero Boulder, Aviary dan pawagam di taman.

11.  Nanputuo Temple

tempat menarik di xiamen china
Imej via [randomwire]
Kuil Nanputuo adalah kuil Buddha yang sangat terkenal yang ditubuhkan pada era Tang. Kuil Nanputuo terletak di tenggara Pulau Xiamen. Ia dikelilingi oleh laut dan Puncak Wulao di belakang kuil. Anda boleh ke sini dan melihat pemandangan sekitarnya. Pasti seronok!

Nanputuo secara harfiah bermaksud Selatan Putuo.Putuo merujuk kepada gunung di wilayah Zhejiang. Antara bangunan-bangunan megah yang ada di sini adalah Dewan Devajara (Dewan Raja Surgawi), Mahavira Hall (Daxiongbaodian), Dabei Hall (Hall of Great Compassion) dan sebuah Pavilion yang dibina pada tahun 1936.

12. Riyuego Hot Spring 

tempat menarik di xiamen china
Imej via [klook]
Pelancong yang mengunjungi negara China wajib mencuba kolam air panasnya. Riyuegu Hot Spring sememangnya sangat terkenal bagi masyarakat tempatan di Xiamen selain dikatakan tempat menarik di Xiamen China.  Pengunjung boleh bersantai sejenak sambil menikmati suasana yang tenang.

Amat sesuai untuk yang ingin melepaskan lelah setelah seharian berkeliling untuk melancong ke tempat-tempat menarik. Apa yang menjadikan lebih menarik  di pemandian air panas ini adalah pengunjung boleh memilih jenis air panas yang diinginkan.

Ada air herbal, air mawar, air jeruk, mentimun, jahe, dan mint. Semuanya tentu memiliki khasiat yang tersendiri dan semestinya disediakan kepada anda.

13.  Furong Tunnel

tempat menarik di xiamen china
Imej via [weekender]
Terowong Furong ini bukan sebarangan terowong.  Ia  merupakan salah satu tempat terbaik untuk bergambar. Hal menarik di lorong ini adalah adanya banyak lukisan yang sesuai untuk mengambil gambar. Lukisan-lukisan tersebut unik dan membuat pengunjung yang melewatinya akan tertarik.

Di dalam lorong juga terdapat beberapa penjual makanan. Selain itu, disediakan juga kemudahan seperti tandas awam. Menariknya lagi, pengunjung juga boleh menulis apa di dinding lorong untuk kenang-kenangan. Seronoknya berkunjung ke tempat menarik di Xiamen China yang sebegitu unik, kreatif dan bebas ini!

Demikianlah 13 tempat menarik di Xiamen China sesuai untuk anda kunjungi beramai-ramai. Ia meliputi tempat bersejarah, pemandangan indah, pusat membeli belah dan banyak lagi tempat pelancongan. Pastikan anda singgah ke kota ini jika mengunjungi China ya!

Jom baca juga tempat menarik di Vienna Austria, tempat menarik di Valencia, tempat menarik di San Francisco dan tempat menarik di Wales.

Rujukan:

  1. tour-beijing
  2. alowisata
  3. topchinatravel

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *