tempat menarik di sibu
|

15 Tempat Menarik di Sibu, Sarawak Penuh Kebudayaan Dan Keseronokan

Nak tahu tempat meanrik di Sibu?
Sibu adalah sebuah bandar pedalaman di wilayah tengah Sarawak. Pekan ini terletak di pulau Borneo dan meliputi kawasan seluas 129.5 kilometer persegi. Sibu terutamanya didiami oleh orang keturunan Cina, terutamanya dari Fuzhou. Kumpulan etnik lain seperti Melanau, Melayu, dan Iban turut ada, tetapi tidak seperti wilayah lain di Sarawak, mereka tidak begitu ramai.

tempat menarik di sibu
Imej via [borneotravelnetwork]
Untuk pengetahuan anda, Sibu juga dikenali ramai sebagai HongKong di Malaysia. Walaupun daerah ini tidak terlalu besar, namun terdapat tempat-tempat menarik dari tempat makan, tempat bersejarah hinggalah tempat membeli-belah. Mari kita sama-sama menerokai 15 tempat menarik di Sibu Sarawak yang harus anda kunjungi!

1.  Sibu Night Market

tempat menarik di sibu
Imej via [Flickr]
Pasar malam yang sangat mirip dengan pasar malam Krabi ini merupakan salah satu pasar malam terbaik di Sarawak. Pasar malam yang sarat dengan orang ramai ini dibuka bermula jam 5 petang hinggalah jam 10 malam.

Gerai-gerai di sini menawarkan pelbagai jenis barangan seperti barangan harian, perhiasan, barangan fesyen, pakaian dan tentunya makanan. Buat muslim, anda harus berhati-hati kerana makanan tidak halal juga ada dijual di sini. Ia adalah salah satu tempat menarik di Sibu pasti seronok untuk anda kunjungi.

 • Alamat: Jalan Market, Sibu 96000,Sarawak, Malaysia
 • Waktu Operasi: 5.00 pm – 12.00 am

2.  Sibu Heritage Center

tempat menarik di sibu
Imej via [wikipedia]
Sibu Heritage Center adalah tempat menarik di Sibu yang mempamerkan kepada pengunjung warisan kebudayaan yang kaya dengan pelbagai kumpulan etnik di Wilayah Tengah. Pameran di muzium ini termasuk sejarah permulaan awal Sibu, kedatangan pendatang Cina awal dari pelbagai kumpulan dialek dan juga suku kaum terawal.

Di sini juga terdapat rumah panjang Iban yang didalamnya memaparkan tengkorak tulen yang digantung bagi mencerminkan masa lalu pahlawan suku kaum Melanau. Pengunjung boleh melihat binatang ternak dari seluruh dunia dan yang terdapat di tengah-tengah Borneo, seperti tikus bulan, burung gagak atau orang utan.

 • Alamat: Jalan Central, Sibu 96000, Sarawak, Malaysia
 • Waktu Operasi: 8.00 am – 5.00 pm

3.  Kuil Tua Pek Kong

tempat menarik di sibu
Imej via [tripadvisor]
Ramai yang tak percaya bahawa tempat menarik di Sibu ini adalah sebuah Kuil cina lama yang merupakan antara kuil tertua di Malaysia. Ia dibina sejak tahun 1843 dan direkodkan sejak tahun 1876. Pelbagai perayaan tradisional diadakan di sini setiap tahun, termasuk Festival Wang Kang yang terkenal untuk memperingati orang mati.

Kuil Tua Pek Kong ini dibina dengan latar belakang perbukitan yang sangat indah dan cantik. Sungai dan bukit di depan kuil ini menjadikannya sebagai tempat ibadah yang sarat dengan ketenangan lahiriah dan bathiniah. Kuil ini dibangun berdasarkan feng shui yang masih menjadi pedoman hidup kaum Tionghoa

 • Alamat: Jalan Indah, Sibu 96000, Sarawak, Malaysia

4.  Sibu Time Square

tempat menarik di sibu
Imej via [tripadvisor]
Sibu Times Square adalah kompleks membeli-belah yang  terbesar di Malaysia.  Anda juga boleh mendapatkan peluang untuk melihat penyatuan dua sungai besar iaitu Rajang dan Igan di tempat menarik di Sibu ini. Kebanyakan pengunjung datang hanyalah untuk bersantai-santai menghabiskan cuti hujung minggu. Jom ke tempat menarik di Sibu ini!

 • Alamat:  Jalan Ramin, Sibu 96000 Sarawak

5.  Wong Nai Siong Garden

tempat menarik di sibu
Imej via [tripadvisor]
Wong Nai Siong Garden dibina pada tahun 1901 bertujuan untuk memperingati Wong Nai Siong, iaitu ketua pendatang Foochow. Terdapat tulisan yang berbunyi “Negara ini diberkati oleh Sibu” diukir di Taman Wong Nai Siong sebagai tanda terima kasih kepada sumbangan Wong Nai Siong.

Selain daripada menenangkan fikiran, pengunjung seringkali datang ke sini untuk berjalan-jalan dan berjoging. Sekiranya anda berasa lapar, anda boleh mencuba makanan Foochow seperti kompia, kampua mee dan lain-lain lagi di sekitar tempat menarik di sibu ini.

 • Alamat: Lorong Ulu Sungai Merah 8, Sibu 96000, Sarawak

6.  Sibu Central Market

tempat menarik di sibu
Imej via [ccwen]
Sibu Central Market dibina pada tahun 1996 di Jalan Channel bertentangan dengan Terminal Penumpang Perahu Ekspres dan ia merupakan pasar tutup yang  terbesar di Malaysia. Ada juga yang mengategorikannya sebagai tempat menarik di sibu Sarawak.

Pasar yang sibuk pada waktu pagi ini menjual pelbagai jenis barangan seperti makanan, bahan mentah, sayur sayuran, tembikar buatan Sibu dan macam-macam lagi. Oleh kerana bandar ini terkenal dengan zaitun Sibu atau dabai, sebilangan gerai turut menjualnya.

 • Alamat: Jalan Channel, Sibu 96008, Malaysia
 • Waktu Operasi:  0600 am  – 2300 pm

7.  Rejang Esplanade

tempat menarik di sibu
Imej via [Travel notes]
Tempat yang ideal untuk berehat atau bersantai-santai pada waktu petang adalah Rejang Esplanade. Tempat menarik di Sibu ini  telah dibina pada tahun 1987 dengan menggunakan tanah yang ditebus di sepanjang sungai. Ia adalah sebuah taman kecil dengan landskap yang cantik dan menarik. Hii Garden adalah sebahagian daripada esplanade.

“Hii”, adalah nama keluarga Cina. Taman ini adalah salah satu daripada beberapa taman bertemakan  nama keluarga di Sibu.  Di taman ini juga terdapat patung Swan yang boleh pengunjung bergambar dengannya. Menurut kepercayaan, angsa itu dipercayai menyelamatkan penduduk di Sibu dari kebuluran.

Setiap petang, taman ini pasti tidak akan legang dengan kehadiran pengunjung, mereka datang untuk menikmati pemandangan di tepi sungai ini.

 • Alamat: Jalan Maju, Pekan Sibu, 96000 Sibu, Sarawak, Malaysia
 • Waktu Operasi: 24 jam

8.   Taman Rimba Bukit Lima Forest Park

tempat menarik di sibu
Imej via [wikipedia]
Taman Rimba Bukit Lima terletak di tengah-tengah kampung sentosa, sebuah kawasan kediaman penempatan semula di Sibu. Suasana persekitaran tempat menarik di Sibu yang sejuk ini menjadikan taman ini sesuai untuk bersenam pada waktu pagi dan petang.

Taman Hutan ini adalah jenis  hutan paya gambut dimana anda akan merasai suasana seperti di hutan belantara apabila melakukan aktiviti di sini. Ia juga menjadi rumah bagi beberapa jenis flora dan fauna seperti burung, kera ekor panjang, ular dan sebagainya. Selain menikmati keindahan alam semulajadi, pengunjung boleh berjalan atau berjoging di laluan kayu yang disediakan.

 • Alamat: Lorong Sentosa 5, 96000, Sibu, Sarawak
 • Waktu Operasi: 6.30 am – 18.30 pm

9.  Jade Dragon Temple

tempat menarik di sibu
Imej via [emily2u]
Jade Dragon Temple terletak 27 km jauhnya dari bandar Sibu, ia kini merupakan kuil terbesar di Sibu. Ia dipercayai sebagai kompleks kuil terbesar bukan sahaja di Malaysia tetapi juga di Asia Tenggara.  Tempat menarik di Sibu ini adalah tempat keagamaan yang membawa semua 3 bentuk latihan yang berbeza di bawah satu bumbung.  Antaranya adalah ajaran Buddhisme, Taoisme dan Konfusianisme. Candi itu sendiri bukan hanya tempat ibadat tetapi ia menjadi tarikan utama pelancong di Sarawak.

 • Alamat: Mile 16,Jalan Ulu Oya, 96000 Sibu

10.  Taman Bukit AUP Jubilee Park

tempat menarik di sibu
Imej via [Sarawak Tourism]
Dibuka pada bulan Mac 1993, Taman Jubilee telah menjadi tempat kegemaran rakyat untuk berehat dan bersantai terutama pada hujung minggu dan cuti umum. Terdapat menara peninjau yang membolehkan pelawat melihat ladang, rumah panjang dan Sungai Igan.

Tempat menarik di Sibu ini telah memenangi Anugerah Pertandingan Lanskap Kebangsaan pada tahun 1997 dan 1998.  Di sini juga terdapat jambatan gantung di atas tasik. Boleh dikatakan taman ini lengkap dengan segala kemudahan seperti kantin, kawasan bbq, taman permainan kanak-kanak dan macam-macam lagi.

 • Alamat: Jalan Inai, Sibu 96000, Malaysia
 • Waktu Operasi: 7.00 am – 7.00 pm

11.  Tiger Emperor Temple

tempat menarik di sibu
Imej via [tripadvisor]
Kuil ini disebut sebagai  Kuil Maharaja Harimau kerana menurut kepercayaan mereka ada tujuh dewa general harimau tinggal di gua ini. Tempat menarik di Sibu ini tidak seperti yang anda lihat secara tradisinya, ia seperti sebuah gua dan mempunyai pintu gerbang utama yang ditutup. Anda perlu memasuki kuil melalui dua pintu sebelah, sama seperti anda memasuki gua.

Sebelum anda masuk ke dalam, anda akan melihat 2 buah patung pahlawan harimau berkawal di pintu gua.  Anda juga akan melihat beberapa lagi patung pahlawan harimau dengan pelbagai aksi di dalam kuil ini.

 • Alamat:  Jalan Teku, 96000 Sibu, Sarawak, Malaysia

12.  Malaysia Culture Village

tempat menarik di sibu
Imej via [scv]
Ditubuhkan pada tahun 2012, tempat menarik di Sibu ini dianggap sebagai salah satu tarikan budaya untuk bandar Sibu. Di kampung kebudayaan ini, anda boleh melihat pelbagai jenis pavilion budaya yang berbeza, seperti pondok Iban, pondok Melayu, pondok Cina dan sebagainya.

Sedikit sebanyak anda boleh mempelajari tentang kepelbagaian budaya kaum di sini. Terdapat juga sebuah pentas kecil di tengah-tengah kampung yang sesuai untuk dijadikan tempat pertunjukan kebudayaan dan lain-lain.

 • Alamat: 96000 Sibu, Sarawak
 • Waktu Operasi: 9.00 am – 10.00 pm

13.  Hoover Memorial Garden

tempat menarik di sibu
Imej via [thedenverchannel]
Dataran ini dinamakan sempena Misionaris Methodist yang hebat (dari Amerika Syarikat), Pendeta James Matthew Hoover. Pendeta Hoover adalah pendeta asing pertama yang berkhidmat di Gereja Methodist di Sibu. Dari tahun 1903 hingga 1935, beliau telah membantu membina 41 gereja dan 40 sekolah di seluruh Sibu.  Terdapat beberapa sejarah dan biografi Hoover yang dicetak pada plat gangsa buat bacaan umum pengunjung.

 • Alamat: Jalan Igan, 96000 Sibu, Sarawak
 • Waktu Operasi: 24 jam

14.  Lau King Howe Hospital Memorial Museum

tempat menarik di sibu
Imej via [gowhere]
Hospital Lau King Howe pada asalnya dibina pada tahun 1936 oleh  Lau King Howe sebagai satu-satunya hospital di Sibu. Selepas Hospital Sibu dibuka pada 1 September 1994, hospital Lau jumlah pesakit di hospital ini berkurang. Lantaran itu, bangunan hospital telah dirobohkan pada tahun 1994 dan ditukar menjadi tempat lawatan. Sebuah muzium bertemakan hospital, tempat menarik di Sibu ini sangat unik bukan?

 • Alamat: Jalan Lau King Howe, 96000 Sibu, Sarawak
 • Waktu Operasi: 9.00 am – 5.00 pm setiap hari kecuali isnin

15.  Lin Swan Garden

tempat menarik di sibu
Imej via [tripadvisor]
Terletak di belakang Gerbang Sibu, taman kecil ini adalah projek usahasama antara Majlis Perbandaran dan Persatuan Klan Lin. Ia dibuka secara rasmi pada 24 Julai 2005. Swan telah digunakan sebagai lambang Sibu untuk melambangkan perkembangannya dari masa ke masa.

Patung Swan diposisikan menghadap ke selatan yang melambangkan keamanan dan kemakmuran. Sekitarnya adalah 12 zodiak haiwan. Anda boleh bergambar dan berfotografi bersama patung haiwan-haiwan ini dengan pelbagai aksi dan gaya. Tempat menarik di Sibu ini sememangnya wajib anda kunjungi.

 • Alamat: Lebuh Tanah Mas, Pekan Sibu, 96000 Sibu, Sarawak
 • Waktu Operasi: 24 jam

tempat menarik di sibu
Imej via [Sarawak Tourism]
Setelah menyelusuri 15 tempat menarik di Sibu, apa yang dapat disimpulkan adalah Sibu kaya dengan tempat yang mencerminkan budaya dan sejarahnya tersendiri. Jom baca tempat menarik di Hong Kong, tempat menarik di Ranau dan tempat tercantik di dunia juga.

Rujukan

 1.  Betty and Lishing
 2. Kamek Miak Sarawak
 3. Tripadvisor

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *